Бившият ни посланик в Бразилия съди Вигенин | webcafe.bg
newscafe

Бившият ни посланик в Бразилия съди Вигенин

Webcafe.bg
09.11.2013, 10:54 (обновена 09.11.2013, 15:36)
Кристиан ВИгенин

„Моята професионална оценка като дипломат с повече стаж от Вас е, че публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация", пише Николов.

Отзованият посланик на България в Бразилия Чавдар Николов ще съди министъра на външните работи Кристиан Вигенин. Дипломатът излезе с изключително остро отворено писмо, след като върху него беше хвърлена цялата вина за изненадващата поява у нас на осъдения и излежаващ присъда за наркотрафик Гълъбин Боевски.

Те ги хващат, ние ги пускаме

Според Николов, дисциплинарното преследване има за цел да измести фокуса от истинския проблем - защо провинилите са в южноамериканската страна български граждани се връщат у нас като свободни хора.

„Гълъбин Боевски се връща предсрочно защото посолството си е свършило работата - да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100", пише бившият посланик. Той обвинява Външно за липсата на правна база за продължаване на съдебното преследване на хора като скандалния спортист.

„В тази връзка Ви приканвам, уважаеми господин министър, да кажете на нашето общество какво сте предприели за реализацията на моите нееднократни предложения за сключването на съответните договори, изпратени от посолството в Бразилия още през декември м.г. - скоро след като встъпих в длъжност и идентифицирах проблема", призовава Чавдар Николов.

Според него, в създалата се ситуация часът на пристигане на щангиста касае само медиите, защото „Боевски нито може да бъде арестуван на летището, нито може да бъде посрещнат като медицинска сестра от Либия".

Петно

„Моята професионална оценка като дипломат с повече стаж от Вас е, че публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация. Най-малкото, което може да сторите, е да засегнете страната, която му е дала агреман, независимо дали тя ще го демонстрира или не", пише Николов.

Той напомня, че е в системата на МвнР от 42 години и е удостоен с неговата най-висока награда - „Златен почетен знак" за „висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба". „В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия", завършва писмото си дипломатът.

Oще: бразилия  гълъбин боевски  дипломация  кристиан вигенин  мвнр  чавдар николов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2011, 11:34

1 Kalin Filipov | 09.11.201316:20

Като е сгафил по добре да мълчи.Ако се вярва на цялата история Боевски е освободен още преди този министър.Като се знае ,че случая привлече бая внимание тук нормално е поне 1 път за тези изминали 6 месеца въпросния посланик да се е поинтересувал какво става.нещата които той коментира нямат нищо общо с функциите и задълженията неговите а и на министереството от което е.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани