Да спасим гората от закона! | webcafe.bg
newscafe

Да спасим гората от закона!

Ивайло Стоименов
14.03.2012, 11:36 (обновена 14.03.2012, 11:46)

1 от 3 снимки Назад Напред

витоша

Под претекст за развитието на ски туризма промените в Закона ще доведат до безконтролна сеч и монопол в зимните курорти

"Да спасим гората от закона" е надсловът на днешните шествия в София, Варна, Пловдив и Казанлък срещу приетите на първо четене в Народното събрание промени в Закона за горите.

Протестите се организират от гражданската група "За Витоша" и от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България".

Лобистките промени в Закона за горите дойдоха като следствие от натиска на регистрираната във Вирджинските острови офшорна фирма "Витоша ски", която е собственик на лифтовите съоръжения на Витоша и не ги пусна да работят, проваляйки ски сезона в най-снежната зима над София от дълги години насам.

Амбициите на "Витоша ски" и на Българската федерация по ски са да увеличат ски зоната в местността Алеко, като разчистят терени за нови писти и лифтове.

Промените в закона, които според управляващите от ГЕРБ се предприемат, за да се стимулира развитието на ски туризма, ако бъдат окончателно приети, ще засегнат не само Витоша, но и останалите планини и гори в България.

Публикуваме без редакторска намеса призива на Коалиция "За да остане природа в България" за днешния протест:

"Да излезем отново, за да спрем предстоящото второ четене на проекта за промяна на закона за горите! Ако тези лобистки промени се приемат, заменките ще ни се сторят като дребно недоразумение! Защото:

- ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове;

- ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения;

- най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната.

Накратко, ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, нито развитието на туризма и ски спорта, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България - Банско, Витоша и Боровец!

Нека не позволяваме това!

Да бъдем отново заедно! Повече от преди! Носете си плакати, челници, фенери или чаени свещи в буркан, инструменти. Да бъдем шумни и в добро настроение...

Нека всеки доведе поне 5-ма приятели, за да покажем, че искаме умен бизнес, който да прави пари от запазена природа, не бетон!".

 

Oще: витоша  витоша ски  закон за горите  зелените  коалиция за да остане природа в българия  народно събрание  протест  ски  шествие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

4 Von Bl | 14.03.201215:50

Кирко ти ще се,включиш ли? Като известен планинар...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2011, 12:20

3 kirko | 14.03.201215:02

http://www.youtube.com/watch?v=BGFDHya2hDk&feature=related

да повторим
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2011, 12:20

2 kirko | 14.03.201214:56

Силно се надявам да повторим демонстрацията против АСТА

Каузата е достойна и ясна. Може да сме бедни - но да спасим Витоша от разни милиционери.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 14.03.201212:10

Всеки човек разбира изключителното значение на природата,а в частност и на гората,за живота и развитието на човешкият вид.Но е трудно да се преглътне онова,което напълно съзнателно се премълчава.А то е,че населението на тази същата България умира с далеч по-бързи темпове,отколкото "закона" унищожава природата.Ако беше българин, W.Shakespeare сигурно щеше да възкликне:
THERE IS SOMETHING ROTTEN IN THE STATE OF...BULGARIA!
   

оценка

+0 -0