"Газпром" няма да намалява цената на газа за България | webcafe.bg
newscafe

"Газпром" няма да намалява цената на газа за България

Webcafe.bg
26.10.2010, 12:55 (обновена 26.10.2010, 13:30)
Газ

Снимка: © БГНЕС

"Газпром" обяви, че цената на руския газ за България е най-ниската в Европа и няма да бъде намалявана

"Газпром" не предвижда ново намаление на цената на газа за България. Това заяви ръководителят на отдела за външноикономическа дейност на руския държавен газов холдинг Станислав Циганков, цитиран от БНР.

Цената на руския газ за България на практика е най-ниската в Европа, т.е. ние доставяме газ фактически по специална цена. В настоящия момент няма някакви специални предпоставки отново да разглеждаме този въпрос, подчерта Циганков.

Твърдението му обаче подлежи на съмнение, тъй като никъде не е публично обявена т.нар. "специална цена" за България.

Той припомни, че договорът е в сила, като от "Газпром" наскоро са преразгледали цената и са постигнати определени договорености. За такива никой в България не е съобщавал обаче.

"Но някакви нови не предвиждаме. Може би политиците в по-голяма степен говорят по тази тема", каза Циганков.

Статистическа информация, публикувана от Международната енергийна агенция - „Информация за природен газ 2009 г." показва, че вносните цени на природния газ в Европа по избрани газопроводи за 2008 г., цените на природния газ, внасян в България от Русия по търговски договори са едни от най-високите спрямо тези на останалите страни, а за 4-то тримесечие на 2009 г. - най-високи.

През юли тази година, по време на визитата на първия вицепремиер и шеф на борда на директорите на "Газпром" Виктор Зубков България постигна минимално намаление на цената на синьото гориво, доставяно по бартерния договор. Тогава икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че ще продължим да настояваме за намаляване на газа както по сега действащите договори, така и по бъдещите след 2013 г.

В началото на юли руският вицепремиер и шеф на борда на директорите на "Газпром" Виктор Зубков се срещна с премиера Бойко Борисов. Тогава стана ясно, че средната цена, на която Русия ни доставя газ е 338.4 долара за 1000 куб. метра газ. А българските власти дадоха знак, че ще настояват за цени на синьото гориво под 300 долара.

Oще: газ  газпром  русия  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани