Имаме дефицит на IT специалисти и водопроводчици | webcafe.bg
newscafe

Имаме дефицит на IT специалисти и водопроводчици

Webcafe.bg
08.12.2010, 10:56 (обновена 08.12.2010, 11:43)
работник, строителство

Снимка: © БГНЕС

И през следващата година се очаква спад на заетостта в строителството

Образованието не подготвя търсените кадри. Това сочи изследване за заетостта на международната компания за човешки ресурси "Менпауър". Дефицитът е най-голям сред техническите специалности, инженери в специфични области, IT-специалисти, мениджъри, медицински работници - лекари и сестри. Не достигат дори работници за чисто занаятчийски професии като водопроводчици, шофьори и заварчици.

"В момента в Европа има около 3 млн. свободни позиции. Очаква се през 2025 г. техният брой да набъбне до 50 млн. Така че въпросът не е толкова в това дали ще има работни места, а с какви кадри те ще бъдат запълвани", каза Далия Наркис, управляващ директор "Източно-средиземноморски страни" в "Менпауър".

По думите й обаче предприятията съкращавали служители в разгара на кризата през 2008-2009 г., не наемат хора със същото темпо.

Eдин на всеки седем българи е готов да избяга

Eдин на всеки седем българи е готов да емигрира в търсене на по-добра работа, сочи проучването на "Менпауър", направено сред 757 работодатели в пет района на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

"Резултатите биха били по-лоши, ако се включат по-слабо развитите икономически райони", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия.

Демографската структура на България е една от най-лошите в Европа, не достигат висококвалифицирани работници. И сега има работни места, които остават незаети, защото няма хора, които да отговарят на съответните изисквания.

В същото време България е на 13-о място по привлекателност в света и е в първата тройка за Европа като предпочитана дестинация за аутсорсинг, съобщи Далия Наркис.

Страната ни се нарежда до Чехия и Полша по висококвалифицирана работната ръка, която за съжаление у нас е и най-нископлатена. В близките три до пет години ще продължим да сме "атрактивни" заради ниското заплащане.

Догодина няма да има големи съкращения, но ще липсва и осезаем ръст на пазара на труда

19% от българските фирми очакват увеличение на персонала до края на март 2011 г. в сравнение с последните три месеца на тази година. Други 15% обаче ще съкращават работници, а 65% от работодателите не очакват промяна на общата заетост в компаниите си.

Работодателите в София и Пловдив имат най-позитивни планове за наемане на служители през следващата година. По сектори най-оптимистични са нагласите на бизнеса в производството, финансите, застраховането и търговията.

Спад на заетостта се очаква в строителството, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, както и в държавния сектор.

По очакван ръст на заетостта България изпреварва Чехия, Австрия, Франция, Унгария, Ирландия, Румъния и Испания. В Европа първенци по този показател са Германия, Норвегия и Швеция. Водещите икономики на Стария континент обаче изостават чувствително от азиатските държави. Там работодателите, които очакват да отворят нови места, са с близо 30% повече от планиращите съкращения.

Oще: безработица  заетост  кадри 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани