Решението за бетон на Карадере - върнато | webcafe.bg
newscafe

Решението за бетон на Карадере - върнато

Webcafe.bg
16.10.2014, 19:01 (обновена 16.10.2014, 19:05)
кара дере

Снимка: © webcafe.bg

Въпросът за строежа на луксозен къмпинг в местността Карадере се връща за преразглеждане

Директорът на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов е оттеглил решението си да не се прави ОВОС на инвестиционното намерение в местността Карадере.

Още на 9 октомври служебният министър на околната среда Светлана Жекова откри сериозни пропуски в първоначалното решение на Иванов, но за да реагира, беше необходимо да бъде подаден сигнал срещу решението. Сред мотивите в решението на директора въпросът да се върне за преразглеждане е това, че е необходимо да бъдат изяснени подробно допълнителни фактори и обстоятелства и въздействието върху околната страна на инвестиционното предложение.

След оттеглянето му въпросът за строежа на луксозен къмпинг се връща за преразглеждане.

„Поставените условия в административния акт и техният характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка", са част от мотивите, посочени в Решението на директора на РИОСВ - Бургас.

В предишното решение се посочваше, че не е необходимо да бъде направена екологична оценка на инвестиоционното намерение на компанията „Макси I", защото няма вероятност да бъде оказано "значително отрицателно въздействие" на местообитанията в защитените зони, в които ще се строи.

Теренът попада в защитената екологична мрежа "Натура 2000" - "Камчийска планина", която опазва дивите птици и в защитената зона на плажа Шкорпиловци, в която има дюни. Решението беше издадено в деня след изборите, когато общественото внимание беше насочено към резултатите от вота.

Желанието за бетон в Карадере не е ново. Още през септември се очакваше багерите да са започнали работата си в района, след като през март кабинетът „Орешарски" одобри „меморандум за разбирателство" с „Мадара Юръп" АД - фирмата, която иска да застрои Кара дере, един от последните диви плажове по Черноморието. Идеята предизвика протести и контрапротести през пролетта.

Oще: екологична оценка  екология  защитена територия  карадере  кара дере  море  околна среда  строителство  черноморие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани