GSM-операторите вече ще казват за събирачите на дългове | webcafe.bg
newscafe

GSM-операторите вече ще казват за събирачите на дългове

Webcafe.bg
17.08.2012, 13:12 (обновена 17.08.2012, 13:34)
gsm

Всеки мобилен оператор ще е задължен да ви информира, ако продаде вземанията си на събирачи на дългове

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще задължи мобилните оператори да информират абонатите при предприемане на действия по събиране на техни задължения, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Заради общественото недоволство и многобройните жалби, постъпили в комисията срещу използването на недобросъвестни практики при извънсъдебното събиране на задължения на крайни потребители на електронни съобщителни услуги, КРС е предприела действия по изменение на Общите условия за взаимоотношения с крайните потребители на операторите, предоставящи гласови телефонни услуги.

Комисията ще изиска от операторите да допълнят общите си условия с клауза, която ги задължава предварително и по подходящ начин (чрез кратко текстово съобщение - SMS, писмо с обратна разписка, записващ се телефонен разговор, писмо по електронната поща на посочен от абоната електронен адрес за контакти и др.) да информират абоната, че ще бъдат предприети действия по извънсъдебно събиране на негови неплатени парични задължения, включително и когато за целта ще се ползват услугите на трети лица (кредитни бюра, агенции за събиране на вземания и други).

Операторите трябва да информират потребителите както за размера и основанието на паричното им задължение, така и за третото лице, което ще събира вземането.

Oще: абонати  веселин божков  дългове  задължения  крс  мобилни оператори 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 19.08.201207:14

Че той закона и без това ги задължава да те уведомят с официално писмо преди да прехвърлят/продадат дълга ти - който и да било на когото и да го прехвърля. Ако няма уведомление прехвърлянето е незаконно. Така че какво е направила въпросната комисия? Помолила ги е да спазват закона?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани