Водата с радиация от "Фукушима" тече ли, тече | webcafe.bg
newscafe

Водата с радиация от "Фукушима" тече ли, тече

Webcafe.bg
09.04.2013, 11:20 (обновена 09.04.2013, 11:30)
Фукушима

Компанията-оператор на АЕЦ "Фукушима" не може да спре замърсяването

Компанията-оператор на разрушената от цунами японска АЕЦ "Фукушима" обяви, че "губи вяра" във временните резервоари за силно радиоактивна вода, но няма къде другаде да я съхранява, предаде Ройтерс.

"Токио Електрик Пауър" (ТЕПКО) обяви, че в момента три от седемте съоръжения пропускат вода и така затрудняват почистването на радиоактивните отпадъци след най-тежката авария в АЕЦ от Чернобил насам.

"Не можем да отречем, че вярата ни в подземните резервоари е изгубена", заяви представител на ръководството на компанията на пресконференция. Той посочи, че не е възможно водата да бъде преместена другаде, тъй като „не разполагаме с необходимия капацитет и трябва да използваме наличното".

Цунами удари АЕЦ „Фукушима" след разрушителното земетресение от 11 март 2011 г. То спря охладителната система на централата и доведе до серия от аварии - стопяване на ядреното гориво, парни експлозии, радиоактивно замърсяване на околността и евакуация на 160 000 души.

Реакторите се охлаждаха с огромни количества вода. Част от нея беше веднага излята в морето (което доведе до протести от страна на държавите в региона), а останалата беше събрана в седемте проблемни резервоара. ТЕПКО в момента изграждат нови и по-надеждни, но готовите от тях не са достатъчни.

В резултат, през почивните дни около 120 000 литра радиоактивна вода изтекоха от басейни 2 и 3, сградите на „Фукушима" на няколко пъти се наводниха, а охладителната система на реакторите се повреди отново на два пъти през последните седмици.

Японското правителство и министерството на промишлеността засилиха натиска над ТЕПКО за повече публичност по отношение на течовете и възможно най-бързо решаване на множеството проблеми в електроцентралата.

Oще: аец  аец фукушима  радиация  радиоактивна вода  теч  япония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.