МВР проверява дупетата | webcafe.bg
newscafe

МВР проверява "Дупетата"

Webcafe.bg
25.08.2010, 15:32 (обновена 25.08.2010, 15:54)
месо

Снимка: © БГНЕС

ГДБОП и ДВСК погнаха некоректни месопроизводители в акция "Дупетата"

ГДБОП и органите на ДВСК провеждат днес акция „Дупетата" в месопреработвателни предприятия, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване, са конфискувани от ГДБОП и органите на ДВСК. Акцията, която е започнала тази сутрин в 7 часа, е озаглавена така, тъй като на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат "дупета".

Проверени са 7 месопреработвателни предприятия заради производството на продукти от отпадъчни суровини с изтекъл срок на годност, предназначени за унищожаване или за кучешка храна.

Над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брезник - 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай - около 1,5 тона.

„Това са количествата, които са конфискувани. Става дума за отпадъци от колбаси, които би следвало да бъдат унищожавани, а се вкарват в страната, преработват се и се преетикетират, като се предлагат на българския пазар", обясни Найденов.

Конфискуваното ще бъде унищожено в екарисаж. А предприятията „ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", категоричен бе Найденов и уточни, че може да се стигне и до отнемането на лицензи на някои от фирмите.

Акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта „Стара планина" за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба. „Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите", коментира министърът.

Проверките на складовете и месопреработвателните предприятия са започнали след събиране на предварителна информация.

„Работихме по информацията, че се внасят изрезки от колбаси, които се правят на разфасовки, т. нар. краищници, които се събират като отпадъчен продукт, който следва да бъде унищожен. Но вместо да бъде унищожен, се внася в България и има недобросъвестни търговци, които ги преработват и ги пускат обратно в българската търговска мрежа, с което излагат на риск здравето на хората", добави Найденов.

Oще: акция  бдс  дупета  мвр  месо 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани