Избираме президент и местна власт до 19 ч | webcafe.bg
newscafe

Х за президент и местна власт

Webcafe.bg
23.10.2011, 10:12 (обновена 23.10.2011, 12:19)
Избори 2011

Според новия Изборен кодекс има само един правилен начин да се отбележи за кого се подава глас - със знак Х, изписан с пишещ синьо химикал, върху квадратчето с номера на желания кандидат.

Гласуването за президент и за местна власт започна в 6 часа тази сутрин в 11 382 избирателни секции в цялата страна.

Според новия Изборен кодекс има само един правилен начин да се отбележи за кого се подава глас - със знак Х, изписан с пишещ синьо химикал, върху квадратчето с номера на желания кандидат.

Хиксът може да излиза от границите на квадратчето пред името на кандидата за президент, кмет или общинска листа, но не бива да навлиза в друго квадратче. Знакът не бива да наподобява и плюс (+), иначе бюлетината ще бъде отчетена за невалидна.

Гласуването ще приключи в 19 часа. По закон краят на изборния ден може да бъде отложен, ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, но не може да продължи по-късно от 20 ч.

Право да избират кметове и общински съветници имат 6 514 917 души. В надпреварата за управлението на 264-те общини в България, по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), участват общо над 50 хил. кандидати: претендентите за общинари са 42 107 души, за кметове на общини - 1 927, а за кметове на кметства - 7 894 души.

В битката за президентския и вицепрезидентския пост се включиха 18 двойки. Повече кандидати за държавен глава е имало само веднъж след 1989 г. - на първите преки избори през 1991г, когато регистрираните двойки са били 22, припомня БТА. При последния вот преди пет години двойките бяха едва 7.

Адресът на секцията, в която всеки има право да гласува, може да бъде проверен в интернет  или с sms на номер 14726. Цената на съобщението e 25 стотинки без ДДС. В текста се изписват единствено десетте цифри на ЕГН, а системата връща два sms-а с номера и адреса на избирателната секция за изборите за президент и за местна власт за въведения ЕГН.

Бюлетините и за двата вида избори тази година са интегрални. В листите за общинари не са посочени имената на всички кандидати - пълните списъци се закачат на видно място пред избирателната секция.

На телефон 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg се приемат информации от граждани, свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес.

Вече са регистрирани и първите нарушения

Предизборна коалиция в Силистра е подала две жалби в Общинската избирателна комисия. За две избирателни секции застъпници на коалицията твърдят, че  преди пускането на  попълнени бюлетини в урните не е поставен втори печат.  

В жалбата до Общинската избирателна комисия се настоява да  бъдат установени виновните членове на комисиите, за да се образуват  срещу тях наказателни производства.

Втората жалба е за нарушаване изискването за премахване на агитационни материали, които биха оказали влияние върху вота на избирателите.  

В 6.02 ч  е постъпил първият сигнал в Общинската избирателна комисия в Сливен. От коалиция са подали сигнал, че в секция в 6 ОУ „Братя Миладинови" не са допуснати техни застъпници.

Заместник-председателят на комисията Галя Агоп Хачадурян съобщи, че след това са получени множество сигнали за проблеми с баджовете на застъпници, на които е изписано името на политическата партия, която представляват. Друг сигнал от 11 СОУ е, че застъпниците стояли зад гърбовете на членовете на секционната избирателна комисия и затруднявали работата й.

"На всички сигнали са реагирали мобилни групи, определени с решение на ОИК и незаконосъобразните действия са преустановени своевременно", допълни Хачадурян пред радио "Дарик".

Постъпил е сигнал, че в две пловдивски училища няма кметски бюлетини - "Симеон Боливар" и "Цар Симеон Велики". Това съобщиха от ОИК-Пловдив. Оттам обясниха, че ангажиментът е на общинската администрация.

Главният секретар на община Пловдив Борислав Инчев потвърди проблема. Междувременно досъдебно производство срещу неизвестен извършител образува прокуратурата за купуване на гласове в щаба на партия отново в Пловдив.

Oще: избори  местна власт  президент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани