Акцията с автобуса - голяма грешка | webcafe.bg
newscafe

Акцията с автобуса - голяма грешка

Webcafe.bg, по Агенция Фокус и БГНЕС
24.07.2013, 10:15 (обновена 24.07.2013, 17:46)
23 юли,протест

Снимка: © Юлиана Николова / Sofia Photo Agency

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пое отговорност за неуспешната операция по извеждането на министри и депутати с автобус от сградата на парламента

Опитът за извеждане на депутати с автобус беше определен като крайно неразумен ход от главния прокурор Сотир Цацаров и бившия вътрешен министър Румен Петков. Отговорност за неуспешната операция, ескалирала напрежението, пое лично министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Сотир Цацаров: Голяма грешка

Опитът за извеждането на министри и народни представители с автобуса е бил голяма грешка, заяви пред журналисти главният прокурор преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Това е предизвикало допълнително напрежение сред протестиращите, смята Сотир Цацаров. Самият аз съм поискал да ми бъде разяснено кой е заповядал точно този тип извеждане, каза още той.

"За мен имаше известна подготовка, която не е подготовката на хората, които всеки ден извървят един мирен марш и издигат лозунги, които изразяват определени политически, граждански, а отскоро и икономически искания. Не може да ме питате на кого беше подготовката, точно това трябва да установи сега МВР", каза Цацаров.

Румен Петков: Крайно неразумно решение

Като изключително драматични определи събитията около Народното събрание бившият депутат от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков. Една системна ескалация, предизвикана от крайно неразумното решение точно в 22:00 часа да бъде направен опит за извеждане на депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, каза той, добавяйки, че това е било груба грешка.

"Всички знаят, че в 22:00 часа започват късните новини по националните телевизии и логично всяка една от националните телевизии да има кореспондентски пункт и да се включи директно от протеста. Фактът, че точно в 22:00 часа се прави този опит за извеждане на депутатите и министрите, и то по едно много неразумно разделение журналистите и представителите на администрацията биват оставени в сградата на Народното събрание, а се прави опит за извеждане на народните представители, което води до допълнително нагнетяване на неприязън към народното представителство.

В 22:00 часа това се дава директно по всички телевизии. Това води до допълнително катализиране на напрежението, както и до допълнително извеждане на хора на площада", обясни Петков.

По думите му това е предизвикало агресия у протестиращите. "Видимо е, че сред протестиращите имаше хора, които не са там заради мирния протест, а заради провокацията. И полицаите и автобусът бяха замеряни с камъни, това предизвика ответна реакция у полицията и се стигна до окървавяване на протеста. Въпреки всичко полицаите трябва да бъдат поздравени за мъжеството и за факта, че успяха да овладеят една ситуация, предизвикана от политическо решение за извеждане на народни представители от парламента", каза още Петков.

"Този, който е взел това решение за извеждането точно в 22:00 часа или е крайно неподготвен човек, или е израз на страх, на неспособност да се води реална управленска дейност в кризисни моменти, или е твърде провокативно решение, което доведе до целия развой на събитията след това", каза още бившият вътрешен министър.

Решението за акцията е на министъра на вътрешните работи

"Пак бих взел същото решение - заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред ТV7 за акцията по извеждането на депутатите с автобус от парламента. - Нямаше заповед "атака" и това се видя. Ако някой твърди това нещо, той е провокатор. Когато изкарахме депутатите от сградата на Народното събрание, напрежението спадна".

Пред bTV пък той каза: "Нощес имаше опит за погром". Полицаите си свършиха добре работота, тъй като имаше сериозен опит да се предизвика насилие. В момента все още трябва да прегледаме записите от камерите и ще се опитаме да установим всички, хвърляли камъни по народните представители и полицията.

Убеден съм, че не всички хора са имали за цел да се предизвика насилие. Наранени хора имаше, тъй като мирно протестиращи бяха притиснати до полицаите, които направиха кордон. За щастие, нямаме тежко пострадали. Предупреждавах, че напрежението ще ескалира и всеки флирт с протестиращите е изключително рисков".

Вътрешният министър допълни, че протестиращи са се държали изключително агресивно. "Жалко е, че се допуска обществото да бъде поляризирано - посочи Йовчев. - Имам теза за случилото се, но няма как да я споделя, прокуратурата трябва да работи по този въпрос".

Oще: автобус  депутати  извеждане  мвр  парламент  полиция  протестиращи  румен петков  сотир цацаров  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани