Строителството на морския „Южен поток“ започва през ноември | webcafe.bg
newscafe

Строителството на морския „Южен поток“ започва през ноември

Webcafe.bg
26.09.2014, 11:25 (обновена 26.09.2014, 12:13)
Южен поток

Снимка: © Газпром

През ноември ще започне полагането на тръбите по дъното на Черно море за руския газопровод "Южен поток", заяви пред журналисти говорителят на "Южен поток транспорт" Яспер Янсен, цитиран от БТА.

Дължината на морската част на "Южен поток" ще бъде 930 километра, а дълбочината, на която ще се полагат тръбите ще бъде 2200 метра. Годишно през тръбите ще преминава 63 млрд. кубични метра природен газ.

Строителството започва в руския шелф, като междувременно очакванията са спорът с Европейската комисия за сухопътната отсечка и изискванията на Третият енергиен пакет за достъп до трети страни до тръбата да приключи.

Миналата седмица руският монолист "Газпром" внесе 100 милиона евро в капитала дружеството "Южен поток транспорт", което отговаря за планирането, строителството и експлоатацията на морската част на газопровода "Южен поток".

"Газпром" притежава 50% от акциите на дружеството, италианската Ени - 20%, а френската енергийната компания EDF и германската Винтерсхал държат по 15%. Морската част на газопровода се състои от четири тръбопровода, като всеки е дълъг по 930 км.

Според директора по комуникации на германската компания "Винтерсхал" Майкъл Тасе газопроводът ще бъде построен и тръбите ще бъдат положени, защото това са международни води.

"Надяваме се, че през 2017 г. ще бъдат изградени и четирите тръби по дъното на Черно море. Технически нещата са ни познати, с малки изключения ние знам как да се направи този проект", обясни техническият директор на "Винтерсхал" Франк Рау.

На въпрос на БТА дали забавянето по политически или други причини ще оскъпи проекта Майкъл Тасе отговори, че сега всичко е в рамките на предвидения бюджет и се надява това да остане така.

"Сухоземната част от тръбата се изгражда от друга фирма и това е техен проблем, но според нас всичко трябва да се реши със съдействието и консултации в ЕС", каза Тасе. "Според нас "Южен поток" би помогнал за диверсификация за доставки до Южна Европа. Ние смятаме, че всякакви газови проекти в Европа биха помогнали за по-сигурни доставки", допълни той.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 26.09.201418:57

Тези умници може да са много умни, но ще разберат с кого си имат работа, когато се опитат да извадят тръбата на сухото. Ще им се налжи да далдисват пак и да закривят тръбата към Турция.

И ние пак ще бъдем на кяр. Ще ни направят едно отклоненийце от Турция и хем ще имаме газ, хем няма да ни ровят из държавата да прекарват тръба, дето и други ще се ползват от нея да си карат газ към Италия и още по-далече. Няма да се минаваме, я!
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани