Синдикати и социално министерство спорят колко дни от отпуската за тази година могат да се прехвърлят и да се ползват за 2011-а | webcafe.bg
newscafe

Ало, властта, какво става със старите отпуски...

Webcafe.bg
28.12.2010, 11:44 (обновена 28.12.2010, 12:41)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

Неяснотите възникнаха след решението на Конституционния съд, който потвърди, че отпускът ще важи две години, но не отмени първоначалното ни предложение старите неизчистени отпуски да изгорят, заяви социалният министър Тотю Младенов

Синдикати и социално министерство са в спор колко дни от отпуската за тази година могат да се прехвърлят и ползват догодина. В крайна сметка в началото на 2011-а парламентът ще изчисти хаоса, като приеме поправка специално за отпуската за 2010-а в Кодекса на труда.

Становището на социалното министерство е: до 10 дни от целия отпуск за тази година. Синдикатите - до 10 дни, но от отпуската, полагаща се след август, когато влезе в сила новата разпоредба на Кодекса на труда, съобщи БНР. 

Според отговор на шефа на дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" в социалното министерство Eмил Мирославов на сайта на ведомството, неизползваните дни от платения годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат. Те ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа, освен "в случаите на важни производствени причини, трудоустрояване, майчинство или отглеждане на дете от 1 до 2 г."  

"Отпускът се полага за отработено време. По тази логика и по тази причина, до влизането на закона в сила измененията на Кодекса на труда до 1 август включително, за тия 7 месеца според нас заработеният отпуск се подчинява на старата уредба, т.е. за него няма давност, може да бъде ползван когато иска работникът, както стари отпуски от 2009, 2008, 2007 и предишни години", коментира изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от dir.bg. 

Той уточни, че след 1 август влезе в сила новата уредба и от пропорционалния отпуск до края на годината могат да бъдат отлагани за 2011-а 10 дена, останалите трябва да бъдат ползвани до края на годината, или ако не бъдат, тогава да бъдат загубени. 

Преди ден стана ясно, че се обмисля гласуване на специална поправка в Кодекса на труда, която да тълкува специално отпуската за 2010-а.

"Струва ми се, че при много различни тълкования, ние сме се срещали със синдикатите, с други представители на министерства и ведомства, на работодателите и т.н. може би в началото на януари да се потърси едно общо законодателно решение, което се отнася само и единствено за 2010 г. Но това са мои хрумвания, даже не и идеи", коментира Мирославов, цитиран от БНР.

Веднага след ваканцията на парламента социалният министър Тотю Младенов ще се срещне с депутатите от ГЕРБ, за да обсъдят уточняващи корекции в Кодекса на труда заради хаоса с отпуските, стана ясно от изявление днес на самия Младенов. Така ще се реши може ли да се прехвърля невзет през 2010 г. отпуск догодина, ако да - при какви условия, и дали това ще са само до 10 дни. 

"Неяснотите възникнаха след решението на Конституционния съд, който потвърди, че отпускът ще важи две години, но не отмени първоначалното ни предложение старите неизчистени отпуски да изгорят.

Освен това останаха в сила два взаимно изключващи се текста - за давността и едновременно с това задължението отпускът да се чисти година за година, като само 10 дни могат да се прехвърлят за 2011 г., ако шефът не ги е разрешил по някакви производствени причини. Затова работодатели и наети започнаха да правят собствени тълкувания и се създаде напрежение", обясни Младенов пред "24 часа". 

Oще: кнсб  кодекс на труда  конституционен съд  отпуски  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани