ТЕЦ "Енел Марица Изток-3" продадена на американци | webcafe.bg
newscafe

ТЕЦ "Енел Марица Изток-3" продадена на американци

Webcafe.bg
15.03.2011, 13:51 (обновена 15.03.2011, 14:02)
Тец марица изток 3

Снимка: © Енел

ТЕЦ "Енел Марица Изток-3" бе купена от американци

Италианската енергийна компания "Енел" продава своя дял от 73 процента в ТЕЦ "Енел Марица Изток-3" на американския инвестиционен фонд "Контур Глоубъл".

Това бе съобщено при представянето на годишните финансови доклади на компания "Енел" в Лондон, съобщава БТА от британската столица.

"Контуър Глоубъл" ще плати за сделката 230 млн. евро.

Останалите 27% от ТЕЦ "Енел Марица Изток-3" са собственост на българската Национална електрическа компания (НЕК).

ТЕЦ "Енел Марица Изток-3" има мощност от 908 мегавата и дял от 10% в инсталираната мощност на България. През 2010 г. приходите на дружеството са 231 млн. евро, а брутната печалба преди облагане с данъци е около 69 млн. евро, съобщиха от "Енел".

Продажбата на централата в България е част от политиката на отделяне на активи на "Енел", за да бъдат намалени дълговете на италианската компания.

С продажбата на ТЕЦ "Енел Марица Изток-3" се очаква дългът на "Енел" да бъде намален с около 450 млн. евро, сочат данните на комапнията.

Сделката с "Контур Глоубъл" ще бъде приключена до юли 2011 г. и правата върху компанията ще бъдат прехвърлени на новия собственик.

ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" произвежда 100% от своята енергия от местни лигнитни въглища.

Oще: енел  енергетика  контур глоубъл  продажба  сделка  тец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани