Партиите и коалициите ще могат да харчат до 4 млн. лева за парламентарните избори | webcafe.bg
newscafe

Летвата за харчове по избори се вдигна до 4 млн. лева

Webcafe.bg
16.12.2010, 12:53 (обновена 22.12.2010, 16:53)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Шефката на комисията, която подготви Изборния кодекс - Искра Фидосова, вече може да отчете, че работата е свършена

Партиите и коалициите ще могат да харчат до 4 млн. лева за парламентарните избори, решиха депутатите, които приеха днес текстове от Изборния кодекс. Така летвата се вдига, защото досега формациите можеха да дават до 1 млн. лева, а коалициите - до 2 млн. лева.

Запазва се сумата, която може да бъде изразходвана за кандидатпрезидентска кампания - 2 млн. лева.

За първи път в закона се въвежда таван на парите, които една партия или коалиция може да похарчи за местни избори - границата е 8 млн. лева.

В тях влизат и конкретните суми за кампанията на общинските съветници и кметовете. Както и досега, един общински съветник ще може да изхарчи до 5000 лева, кандидат за кмет в община с население до 30 хил. жители - 25 000 лева, до 60 000 жители - 50 хил. лева, до 500 хил. жители - до 500 000 лева, а за най-големите общини таванът на финансиране ще е 1 млн. лева.

В общата сума, която се разрешава законно да изхарчат политиците по избори, се включват всички дарения и собствени средства, но не и безвъзмездното предоставяне на вещи и услуги от физически лица.

Депутати от БСП критикуваха Изборния кодекс, че липсват достатъчно гаранции за спазване на финансовите правила, написани в кодекса. Става въпрос дали декларираното от партиите като разходи са действително направените инвестиции и дали не са укрити харчове.

Мая Манолова запита как точно Сметната палата ще проверява дали общата сума, изхарчена от отделните кандидати на местните избори, не надвишава общия праг от 8 млн. лева. И в случай на нарушения кого точно ще санкционира...

Според приетия Изборен кодекс в Сметната палата ще се поддържа единен публичен регистър на кандидатите за изборите. В него ще се включват сумата на даренията, имената на дарителите, физическите лица, предоставили безвъзмездно вещи или услуги, декларация за произхода на дарените средства над 1000 лева, имената на социологическите, рекламни и ПР агенции, с които партиите работят.

Законът вече забравяна на фирми да финансират скрито предизборни кампании, като безвъзмездно предоставят за ползване вещи и услуги. Безвъзмездните услуги може да се правят само от физически лица, а за даваните вещи гражданите се изисква да подписват и декларация, че те са тяхна лична собственост, а не на фирма.

И по досегашния закон даренията за партии от юридически лица бяха забранени, но беше разрешено да се предоставят вещи безвъзмездно за временно ползване. Това позволяваше на фирми да дават на партии "безплатно" билбордове, офиси, коли, зали, плакати, дипляни и т.н. Сега това може да се предоставя само от физически лица - и при това да са лично техни.

Новият Изборен кодекс ограничава и даренията кеш на партиите - всички плащания над 1000 лева ще трябва да се правят по банков път. Досега дарения до 5000 лева можеха да са в брой. Запазва се максималният размер на даренията от един симпатизант - до 10 000 лева на година.

Забранени са, както и досега, анонимните дарения, парите от юридически ица, от религиозни институции, чуждестранни фирми, правителства, неправителствени организации.

Освен това партиите вече няма да могат да финансират кампаниите си с т.нар. фондонабиращи мероприятия.

За парламент ще се гласува с отделни бюлетини, а вотът вече ще се отбелязва само със знак Х. Други символи ще правят бюлетината невалидна.

Oще: дарения  изборен кодекс  избори  кампании  кеш  коалиции  партии  регистър  физическо лице  фирми  юридически лица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

1 Mariana Antova | 16.12.201016:03

Ей, тая от снимката, не мога да я гледам Бесен

... А за политическите партии не 4 млн, 4ст. са им много.
Никаква полза от тях. Дори са вредни

Не е ли по-добре вместо партии, всеки район да си избира БЕЗпартийни личности, заслужили уважението на избирателите си?
Така в парламента ми се струва ще се съберат повече достойни люде:-) Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани