Студентът Адам Уилър отива на съд, задето е измамил елитни университети от Бръшляновата лига в САЩ с плагиатствани трудове и фалшиви дипломи | webcafe.bg
newscafe

Да влезеш с измама в Харвард

Webcafe.bg , По Times online
21.05.2010, 10:47 (обновена 21.05.2010, 12:38)
Харвард

Снимка: © БГНЕС

Да влезеш в университет като Харвард изисква блестящи препоръки и добри резултати на SAT

В България можеш и да си купиш дипломата за висше образование - без да се мъчиш да кандидатстваш, следваш, посещаваш лекции. Но американецът Адам Уилър е избрал по-трудния път в САЩ, за да се сдобие с престижна диплома.

На хартия Адам Уилър има безупречни академични акредитации. 23-годишният младеж печели място в Харвард с перфектни резултати на входния изпит за колежа, блестящи препоръки от изтъкнато частно училище и пълно отличие след година в Масачузетския технологичен институт.

Докато учи английски в елитния университет, той е затрупан със стипендии и грантове за над $45 000. Но голямата академична кариера на Уилър е разгадана, когато той кандидатства за много желаната стипендия "Роудс" за обучение в Оксфордския университет и награда "Фулбрайт", която позволява на американци да търсят академично и професионално развитие във Великобритания - и на британци в САЩ.

В кандидатурата си той твърди, че не само е получил отлични оценки при престоя си в Харвард, но освен това е и съавтор на многобройни книги, изнасял е лекции и дори е водил курсове. За  нещастие на Уилър обаче документите му попаднали в ръцете на точния човек. Преподавател, преглеждащ част от научна публикация, приложена към кандидатурата, забелязва подозрително сходство със стила на друг преподавател в Харвард. Така се разкрила истината, че Уилър е изплагиатствал, без да му мигне окото, почти целия материал.

След като е заблуждавал някои от най-големите интелектуалци в САЩ в продължение на две години, като посещавал лекции и си вземал изпитите в Харвард, Уилър сега е арестуван - и обвинен, че е измислил почти цялата си академична биография.

Измамникът от университетите от Бръшляновата лига отказа вчера да се признае за виновен за 20 престъпления: от фалшифициране на самоличност и измама, че притежава научна степен, до кражба - заради обвинението за получените стипендии, включително две награди за писане за общо $14 000, които е спечелил в Харвард с текст, за който се предполага, че е изплагиатстван от творба на аспирант от Корнелския университет. Уилър беше освободен под гаранция до 9 юни.

"Ответникът сериозно е подкопал стабилността на конкурентния процес на постъпване в университет, компрометирал е репутацията на някои от най-добрите преподаватели и образователни институции в страната и е измамил хората, които честно са се състезавали за това, което той е получил с измама," заяви районният прокурор Джери Леоне пред съда в Уобърн, Масачузетс.

"Не само че обвиняемият е извършил документна измама при кандидатстването си в университета и многобройните си кандидатствания за стипендии, но също така е обвинен в кражба на повече от $45 000 под формата на грантове, стипендии и финансова помощ, отпуснати му след кандидатствания и изпращане на документи, базирани на лъжи и възпроизвеждане на труда на други хора."

Уилър, чиито родители притежават фирма за интериорен дизайн в Делауеър, печели място в Харвард през 2007 г. след като твърди, че е изкарал една успешна година в Масачузетския технологичен институт. В кандидатурата си той твърди, че е завършил елитната гимназия Phillips Academy.

На практика обаче Уилър е завършил държавното училище "Сизър Родни" в Делауеър, след което е посещавал колежа "Баудуин" в Мейн от 2005 г., докато е изключен оттам за академични измами през 2007 г. Вместо да постигне перфектен резултат от 1600 точки на изпита за постъпване в колежа, както твърди, той се е явявал два пъти на изпита SAT, с посредствени резултати от 1160 и 1220 точки.

Oще: измамник  студент  фулбрайт  харвард 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани