Разходите на държавата преди кризата през 2007 г. са 22 млрд. лeва, а сега - над 27 млрд. лева, заяви лидерът на СДС и шеф на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров | webcafe.bg
newscafe

СДС: Властта харчи рекордно много в криза

Webcafe,bg
19.07.2010, 10:02 (обновена 19.07.2010, 11:19)
Мартин Димитров

Снимка: © БГНЕС

В най-тежката криза България харчи рекордно много пари за последните 5 години, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров

"Правителството харчи много. Разходите на държавата преди кризата през 2007 г. са 22 млрд. лeва, а сега - над 27 млрд. лева". Това заяви лидерът на СДС и шеф на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров по БиТи Ви днес. В най-тежката криза България харчи рекордно много пари за последните 5 години, посочи той.

По думите му подценява се сложността на ситуацията, подценяват се рисковете. 
България няма причина за поддържането на този висок дефицит, посочи още депутатът. Според него правителството няма воля да върне разходите на предишните нива, за да се стабилизира държавата. 

За газа и енергийните проекти с Русия

Лидерът на СДС заяви, че руснаците се опитват да пакетират енергийните договори, но това не е в наша полза. Не е в наша полза в пакет да са "Белене", газът, "Южен поток", подчерта синият лидер.

През 2006 г. с подписването на договора за газа от Румен Овчаров загубихме над 1 млрд. лева, заради Овчаров цената на газа поскъпна с пъти, каза Мартин Димитров.

Пак по БиТиВи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза една общоизвестна истина: българският пазар изцяло в ръцете на Русия що се отнася до доставките на природен газ. Според него Русия е неизбежен стратегически партньор на България в енергийната тематика.

Трайков съобщи, че по време на преговорите през уикенда представителите на руската страна казали: "Ние не сме врагове на България".

За лихвите

Банките вече няма да могат да променят едностранно политиката си по лихвения процент, обясни още Димитров, който е вносител на закона. Важното е като се подпишеш за едни условия, тези условия да не могат да бъдат променяни, посочи Мартин Димитров.

Когато тази информация е публична и е на интернет сайта на банката, защитата за потребителите е по-добра, допълни още Димитров. По думите му хората много трябва да внимават от кои банки вземат кредити и при какви условия.

Според приетия на второ четене законопроект за промяна в Закона за потребителския кредит миналата седмица, банките няма да могат да променят едностранно методологията за изчисляване на лихвения процент след сключването на договора за кредит.

Кредиторите трябва да публикуват на интернет страницата си текущия размер на използваните от тях референтни лихвени проценти и методологията за тяхното определяне, както и заопределяне на референтния лихвен процент. Кредиторът е длъжен да поддържа на сайта си и данни за размера на всички референтни лихвени проценти, които е определил.

За нарушение на това изискване, както и на забраната за едностранно променяне на метологията за изчисляване на лихвения процент след сключване на договор за кредит, ще се налага глоба в размер от 700 до 2000 лева за физическите лица и имуществена санкция в размер от 3000 до 8000 лева за едноличните търговци и юридическите лица.

Измененията ще влязат в сила един месец след обнародването им в Държавен вестник и няма да важат за стари договори за кредити.

Oще: банки  газ  лихвен процент  мартин димитров  правителство  разходи  сдс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани