БНБ бракува втората оферта за спасяване на КТБ | webcafe.bg
newscafe

БНБ бракува втората оферта за спасяване на КТБ

Webcafe.bg
05.11.2014, 13:11 (обновена 05.11.2014, 13:42)
бнб

Офертата на Никола Сукманджиев не се приема като сериозна, заявяват от БНБ

Предложение за реструктуриране на КТБ и ТБ "Виктория", подписано от Никола Иванов Сукманджиев, не може да бъде разглеждано като сериозно.

Това заявява ръководството на БНБ в специална позиция във връзка с придобилото публичност писмо за спасяване на банковата група, изправена пред фалит, което беше разпространено в понеделник.

В съобщението си БНБ прилага текста на писмото на мистериозния инвеститор.

Руската връзка

Авторът на офертата се представя като "председател на група инвеститори, формирана след неуспешното предложение за реорганизация" от консорциума на EPIC, Оманския фонд и Gemcorp.

"Предложението ни предвижда план за рекапитализиране на банката в размер на определена от БНБ капиталова необходимост като предложението ни ще съдържа формула за повишаване на капитала в рамките до 5 милиарда и 200 милиона лева", се твърди в писмото, подписано от Никола Сукманджиев.

Според писмото, внесено в БНБ, планът за преструктуриране на КТБ изисквал "законодателни промени, участие и гаранция от българското правителство", които остават да се договорят след внасяне на предложението.

В писмото не се споменават имената на потенциалните инвеститори от групата, нито коя е международната банка, от която се очаква "евентуална допълнителна подкрепа и възможно акционерно участие".

Никола Сукманджиев е генерален консул на Република Малта в Русия, според информация на сайта voice-bg.com. Завършил е Международни отношения в Университета в Малта и е преподавател в същото висше училище. Специализирал е европеистика и икономика в London School of Economics. Работил е в Министерството на външните работи на Малта.

В писмото до БНБ и Министерството на финансите, Сукманджиев е посочил адрес за кореспонденция, съответстващ на офис на адвокатска кантора в София.

Отговорът на БНБ

"Въпросното писмо не представя никаква правно-обвързваща информация за правомощията на подателя и за инвеститорите, които той твърди, че представлява", пише в отговора на Централната банка.

От БНБ отбелязват, че липсват каквито и да е гаранции, че кандидат-инвеститорите отговарят на законовите изисквания да бъдат акционери в кредитна институция.

"Освен всичко това не е представено потвърждение от международна банка с добра репутация, която да гарантира възможност за реализиране на „формула за повишаване на капитала в рамките до 5 милиарда и 200 милиона лева", както се твърди в писмото", заявяват от ръководството на БНБ.

В очакване на развръзка

Писмото на Сукманджиев е вероятната причина за забавянето на доклада, осчетоводяващ капиталовата загуба на КТБ, който трябваше да бъде представен на БНБ до 31 октомври.

Според Закона за кредитните институции - от момента на уставновяване на отрицателен капитал Централната банка е длъжна да отнеме лиценза на засегната банка в петдневен срок.

Възможно е квесторите да предоставят отчета си днес.

Oще: бнб  ктб  малта  министерство на финансите  никола сукманджиев  русия  тб виктория 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани