Германският евродепутат Силвана Кох-Мерин смята, че бурките трябва да бъдат забранени не само в Белгия. | webcafe.bg
newscafe

Евродепутат иска без бурки в ЕС

Webcafe.bg
03.05.2010, 18:04 (обновена 03.05.2010, 18:18)
Кох Мерин

Пълното покриване е натрапчиво обявяване за стойности, които не се споделят в Европа, смята Кох-евродепутатът Мерин.

Германският евродепутат Силвана Кох-Мерин смята, че бурките трябва да бъдат забранени не само в Белгия.

Миналия четвъртък Белгия стана първата Европейска страна, която забрани бурката след като Долната камара на белгийския парламент гласува закон, който забранява на жените да носят закриваща цялото лице забрадка на обществени местa.

Сега заместник-председателят на Европейския парламент от германската партия на свободните демократи настоява за забрана на бурките в цяла Европа, предава Европорталът.

Пълното покриване е натрапчиво обявяване за стойности, които не се споделят в Европа, смята Кох-Мерин.

Бурката във всичките й форми е масивна атака срещу правата на жената. Който покрива жените, им отнема лицето и с това личността, категорична е Кох-Мерин. Според нея бурката е „подвижен затвор".

Именно така окачестви бурката и лидерът на френскоезичната либерална партия в Белгия, която внесе закона.

„Никой не трябва да бъде ограничаван в своята лична свобода и в изповядването на религията си. Свободата обаче не трябва да отива до там, че да се отнемат лицата на хората в обществото. Поне не в Европа", обяснява Кох-Мерин.

Тя казва, че забулените жени предизвикват в нея недоумение. „Признавам си открито - обърквам се, когато на улицата ме срещнат забулени хора. Не мога да преценя кой се приближава към мен и с какво намерение. Не се страхувам, но съм несигурна".

Приетият без нито един глас „против" проектозакон в Белгия беше обоснован със съображения за сигурност. В него не се споменава нищо, свързано с религия. Забранява се каквото и да е облекло, скриващо самоличността на този, който го носи на обществени места като паркове и улици.

Въпреки че в проектозакона никъде не се споменават традиционните мюсюлмански облекла бурка или хиджаб, никой не се съмнява, че той засяга именно тях. Вносителите му го определиха като силен сигнал към ислямистите и изразиха надежда Франция, Швейцария, Италия и Холандия, където в момента вървят дискусии за подобно законодателство, скоро да последват примера им.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

1 Данъкоплатец | 03.05.201022:27

Правилно, и нека да се въведе езиков цензс за кандидат жителите на ЕС , да се владее поне един от националните езици на страните членки за да може да се става гражданин на Еврапа. Стрелка
   

оценка

+0 -0