РЗС се сетиха да гонят частни фирми и НПО-та | webcafe.bg
newscafe

Популистко, от РЗС, за последно

Webcafe.bg
11.03.2013, 10:54 (обновена 11.03.2013, 11:08)
Емил Василев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Емил Василев не се справи с нелеката задача да защити безумния закон

В името на „борбата с корупцията", шефовете на частни фирми, кандидат-депутати и хора от неправителствения сектор ще бъдат принудени да декларират имуществото си, докато хората в управлението на НЕК и на държавните и общински фирми няма да бъдат проверявани от Сметната палата. Това е логиката на странния Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, дело на партия РЗС.

Текстът беше приет на първо четене в парламента със съмнително висока скорост - без да мине през парламентарните комисии и обществено обсъждане. „За" гласуваха от ГЕРБ и „Синята коалиция". Експерти и даже самата Сметна палата го обявиха за откровено популистки.

В студиото на bTV адвокат Емил Василев от сменилата няколко пъти своите политически партньори партия не съумя да защити закона. Той не даде никакво обяснение защо държавните фирми минават „между капките", при положение, че някои от най-големите злоупотреби през последните години са точно там.

„Преценили сме, че трябва на този етап да декларират шефовете на ЕРП-тата, на ВиК-тата, на топлофикациите на дружествата, които се занимават със снабдяване на газ", каза той и все пак допълни, че ще провери възможностите между двете четения в текстовете да се „пришие" и Националната електрическа компания.

Шефът на Сметната палата Валери Димитров попита каква е целта да се проверяват кандидат-депутатите, при положение, че повечето от тях изобщо няма да влязат в НС. По думите му това единствено би претоварило ведомството.

„Поправките променят изцяло закона. Този, които има досег до публичните пари, има властови възможности, с които би могъл да злоупотреби, той трябва да е в светлината на прожекторите. Тези промени противоречат изцяло на идеологията на този закон, който всяка година се наблюдава от ЕК, но никога не е ставало дума за коренна промяна", коментира Димитров.

Ръководителят на правния екип на фондация „Достъп до информация" Александър Кашъмов коментира, че роднините на хора, заемащи ръководни позиции, не се задължават да декларират доходите си и пак остава възможността да се стига до казуси като „Батко и Братко".

Той разкритикува е искането отчет да дават членовете на управителните съвети на неправителствени организации в обществена полза, тъй като те не получават държавна субсидия. Пред „Капитал" Иванка Иванова от „Отворено общество" коментира, че до 50 000 души ще трябва да бъдат проверени от Сметната палата само по перото „Граждански сектор". В него влизат дори училищни настоятелства и спортни клубове. Всичките те така или иначе подават финансови отчети и отчети за дейността към Министерството на правосъдието.

„Винаги целта е да бъдем осмивани, омаловажавани, наричани дори гейове, но идва видов ден", пророкува Емил Василев.

Oще: валери димитров  емил василев  рзс  сметна палата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 11.03.201323:24

Безкрайната спирала на проверяващи и проверявани не чисти корупция - напротив - спираловидно създава нова - в по-големи мащаби и в нови форми. Това, което обсебените от мания да гонят крадците не осъзнават е, че системата на фатмашки проверки, която им се сервира в отговор на плача им не просто не елиминира корупцията, но пътьом ерозира и пазарните отношения като намесва безкрайна редица непазарни организации в процеса. Това обзсмисля дори самите пари, правейки ги разходими само, ако бъдат "оторизирани" от правилните хора, което по същество е едно още по-дълбоко ниво на корупция, дори и когато се извършва законосъобразно.

Искрено съжалявам, че българина се мами вместо да се обучава в разбиране на процесите в икономиката. Свидетелство за това е и постоянния погрешен избор, който правят мнозинството българи без да си дават сметка, че тия олигарси, крадци и прочее далавераджии виреят именно върху употребата на държавата в тяхна полза, а всяка такава мярка увеличава техните възможности да го правят. За жалост малцина си дават сметка, че от контрольори днес няма пазарен начин да се измести и прати в забвение никоя олигархична фирма и причината за това е крепостната стена изградена от държавата по исканията на вечно излъгания народ. Никой конкурент няма шанс да премине границата отвъд, която може да бъде опасен за феодалните ни капиталисти - ако опаснтост възникне дори и без последните изцепки в закона има средства всеки човек да бъде представен като нарушител. В крайна сметка колкото е по-строг закона, толкова по-ефективно е избирателното му прилагане срещу неудобни, а нашего брата реве за още и се възмущава, когато такива като мене му повтарят и повтарят, че трябва да иска свобода, а не контрол и точно свободата е онова, от което треоерят въпросните крадци.

Не мога да схвана как не се разбира тоя механизъм на хранене на враговете ти - докато те са сити и силни и държавните механизми са тяхни. Пропагандата за държавата дето ще ги накаже не е дори кьор-фишек, а съвсем целенасочена измама с цел създаване на обществена приемливост на още по-строги мерки срещу всяка проява на свобода и следователно всеки шанс за отнемане на водещото им положение. Именно отслабването им би могло да ги постави в ръцете на Темида (дори и корумпирана Темида), но народа иска д агихрани постоянно вързвайки се на притчите за следващите пъдари дето ще ги погнат с още по-голяма пръчка. Пръчката е за вас - ония от вас, които избират отмъщението и контрола от неясни и безпринципни люде с единствена залсуга пред вас - разпалването на вашия яд.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 11.03.201315:57

Този клоун Яни да се маха, че вече втръсна на всички. Ясно стана, че е политическа подлога, но никой повече няма да му се върже. Поне да не ни се явява по телевизията, че сутрин ми отравя деня.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани