БСК иска нови избори след година | webcafe.bg
newscafe

БСК иска нови избори след година

Webcafe.bg
24.06.2013, 13:41 (обновена 25.06.2013, 11:44)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

За избори догодина настоява Българската стопанска камара

Работодателите от Българската стопанска камара поискаха разпускане на Народното събрание и нови избори през 2014-а.

В специално изявление от камарата обявиха сериозното си безпокойство от случващото се в държавата и настояха за радикална промяна в икономическата, социалната и политическата сфера.

Този парламент с тази си структура няма бъдеще, категорични са от БСК. Затова НС трябва да бъде разпуснато в срок до една година и да се проведат нови избори - заедно с изборите за Европейски парламент в края на май 2014 г.

Дотогова, заедно с гражданското общество, да се изработи нов Изборен кодекс, като се премине от пропорционална към мажоритарна избирателна система, искат от БСК.

С широкото участие на гражданското общество да бъде изработен проект за нова Конституция, а в кабинета до изборите за ново Народно събрание, политическите лица да отпаднат и да останат само експертите, защото всичко друго са популистки решения, които прехвърлят тежестта върху работодателите и данъкоплатците.

Работодателите поискаха от 1 април 2014 г. да отпаднат всички регулаторни режими, които не са защитени от администрацията, а също и да се забрани и събирането на такси и глоби, които не са предвидени изрично в закона.

11 съвета

До формирането на ново Народно събрание в кабинета да отпадат и да не се включват политически оцветените министри и заместник-министри, а само експерти, подкрепени от гражданското общество", се казва в позицията на БСК.

Според БСК - правителството и Народното събрание в краткосрочен план трябва:

1. Да определят краткосрочните задачи и стратегията за развитието на икономиката, с които да се гарантира просперитета на бизнеса и подобряването на жизнения стандарт на населението.

Да се публикуват пътни карти и точни индикатори за постигане на целите, за да се осигури възможност за контрол от страна на гражданското общество.

2. Да се въздържат от популистки решения, сред които задържането на цени, финансирането на губещи предприятия, структури и др.

Този подход трябва да се замени временно с компенсаторни социално-ориентирани механизми, създаване на пазарни условия за временна заетост, особено за младите хора.

3. Да извършат необходимите неотложни промени за подобряване на регулациите на естествените монополи и за "разграждането" на изкуствено създадените.

4. Да приемат промени в закони за подобряване на бизнес климата, включително за ограничаване на контрабандата и сивия сектор, за премахване и намаляване на регулативните режими.

5. До 1 април 2014 г. всички заинтересовани звена на публичната администрация да защитят съществуването на всеки един регулаторен режим и от същата дата всички незащитени режими да бъдат отменени.

6. С акт на Министерския съвет да се забрани събирането от администрацията на такси, глоби и други плащания, непредвидени изрично в закон, включително за извършени услуги и контрол.

7. Нормативно да се регламентира отпадането на възможността за въвеждане на минимални прагове при определянето на размера на възнагражденията и цените на услуги от съсловни организации.

8. Да се установи поносим размер на съдебните такси, който осигурява достъпа до правосъдие, като се определи горна граница и поетапно заплащане - в размер от 20% от дължимата такса при завеждане на дело, а пълният размер на таксата да се заплаща след края на делото от загубилата страна.

9. Да се въведе практика по включване на арбитражни клаузи в договорите за обществени поръчки, които сключват държавата, нейните структури и общините, с цел демократизиране на отношенията и постигане на равноправие при търговски дела, както и осигуряване на бърза и ефективна процедура при решаването на спорове.

10. Да извършат необходимите неотложни законодателни и структурни промени за стабилизиране на електроенергийната система и етапно либерализиране на енергийния пазар.

11. Да приемат необходимата промяна, с която да се преустанови бюджетното финансиране на всички партии.

На следващ етап, с цел гарантиране на политическа устойчивост, която да доведе до икономическа и обществена стабилност, е необходимо да се осигури плавен преход към нови избори и да се продължи партньорството с Европейската комисия.

Oще: бск  евродепутати  избори  искания  нс  правителство  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.