Половината къщи в "Аспарухово" - незаконни | webcafe.bg
newscafe

Половината къщи в "Аспарухово" - незаконни

Webcafe.bg, по Нова телевизия
23.06.2014, 11:10 (обновена 23.06.2014, 11:35)
Варна3

Снимка: © Facebook: Народна гражданска защита

Има два проекта за отводнителни канали на деретата в "Аспарухово", които не са реализирани заради липса на пари

Една от версиите за трагедията във варненския квартал "Аспарухово" е нзаконното строителство, съчетано с незаконна сеч на гората над квартала. От думите на главният архитект на Варна Виктор Бузов пред Нова телевизия става ясно, че половината от къщите в квартала са незаконни.

"Трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се случват такива неща повече. В цяла България тези махали са ситуирани в места, които са водосбори. Тези къщи се появяват за 24 часа", каза Бузов. Той обясни, че има готови проекти за отводнителни канали в двете дерета, но не са намерени пари, за да се осъществят, а освен това при реализирането на проектите, половината къщи трябва да бъдат съборени.

"Най-голямата опасност все още не е преминала. Нивото на подпочвените води е огромно, все пак Варна бе под дъжд в продължение на месец. Това бяха огромни валежи и земята бе подгизнала. При този валеж водата няма как да попива и все още на различни места се изтичат подпочвени води, което не е характерно, защото кварталът е все пак на високо и на места, а там има подпочвени води", каза кметът на Варна Иван Портних.

Той добави, че именно поради тази причина трябва максимално бързо да се обследват тези участъци, в които има притеснения за свлачищни процеси. „Естествено трябва да се евакуират и хората, които живеят в сградите с конструктивни нарушения, за да не се допусне вторична трагедия", каза кметът на Варна.

Принудително се евакуират в момента хората от тези къщи, които са с конструктивни нарушения и са видимо опасни за живота на обитаващите, обясни кметът. Евакуацията среща известно нежелание от хората да излизат.

„Създадена е организация и условия за настаняване на тези хора, като имаме различни варианти, защото някои от пострадалите предпочитат да отидат при свои роднини", коментира още Портних. До вчера са били идентифицирани над 25 къщи с проблеми, като днес ще бъде направен един втори оглед и тези, които са опасни, ще бъдат евакуирани.

Oще: аспарухово  бедствие  валежи  варна  дере  къщи  наводнение  незаконна сеч  незаконно строителство  потоп  проекти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

1 Camellia Stefanova | 23.06.201417:05

"...Той обясни, че има готови проекти за отводнителни канали в двете дерета, но не са намерени пари, за да се осъществят, а освен това при реализирането на проектите, половината къщи трябва да бъдат съборени."

Ами вече част от тях са бутнати... Природата си знае работата, а Вие? Ооооо...Вярноооо... Избори наближават. И парламентарни и местни. Трябва да пипате много внимателно, защото там са 50 % от избирателите Ви... Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани