Брюксел порица властта ни | webcafe.bg
newscafe

Брюксел порица властта ни

Webcafe.bg, по БТА
17.06.2013, 15:53 (обновена 17.06.2013, 16:34)
Ангела Меркел и Жоже Мануел Барозу

Снимка: © Getty Images

Изявление на Европейската комисия: Противоречията около избора за ръководител на ДАНС илюстрират необходимостта от реформа

Протестите от последните дни в България показаха за пореден път мащаба на загриженост в обществото по повод върховенството на закона. Това се казва в изявление на Европейската комисия, прочетено на пресконференция от говорителя Оливие Баи.

"Противоречията около избора за ръководител на ДАНС илюстрират необходимостта от реформа. Те показват нуждата от политики и процедури, които да вдъхнат доверие на българския народ. Компетентността е ключов фактор в определянето на това, който ще ръководи българските усилия в тези ключови области", продължава изявлението.

Еврокомисията взима под внимание, че представеният миналата седмица кандидат е декларирал намерението си да се оттегли и очаква окончателно назначеният човек да покрива необходимите условия за качества и почтеност.

Механизмът за сътрудничество и проверка дава на еврокомисията възможност да следи и подкрепя процеса по прилагането на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност в България, посочват от Брюксел.

Комисията остава ангажирана да продължи да работи тясно с българските власти за постигането на дълготрайни реформи. Според изявлението председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу ще предаде това послание на премиера Пламен Орешарски. Говорителят на Брюксел Оливие Баи обаче заяви, че планираната за петък, 21 юни, среща между двамата е в програмата на Барозу, но не е потвърдена.

Както стана ясно по-рано, тя е била поискана от българската страна.

Говорителят Марк Грей допълни, че назначенията на високи постове в България изискват процедура, основана на прозрачност и откритост, обърната към качествата на кандидатите. Това сме заявявали многократно в докладите по механизма, уточни Грей.

Очевидно в България е в ход процес, няма да коментираме отделни случаи, но всичко това показва важната роля на прилагането на посочените критерии при определянето на ръководителя на ДАНС, заяви Грей.

В отговор на въпрос той уточни, че засега не се предвижда доклад по механизма за нашата страна, който да предшества насрочената за декември тази година оценка на комисията за България.

Oще: брюксел  българия  върховенство на закона  данс  делян пеевски  ек  протести  реформи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани