Нови учебници най-рано след 2 години | webcafe.bg
newscafe

Нови учебници най-рано след 2 години

Webcafe.bg, по в. Сега, Дарик и в. Труд
15.09.2012, 09:12 (обновена 15.09.2012, 11:45)
математика

Питагоровата теорема се "премества" от девети в шести клас - но след две години

Събирането на числата до сто от втори клас ще се изучава вече в първи, а Питагоровата теорема от девети слиза в шести клас. Преподаването на теоремата ще "слезе" с три класа надолу, но след 2 години. Промяната се налага, тъй като в другите европейски страни изучаването й се случва доста по-рано.

От шестокласниците ще се изисква единствено да прилагат формулата наготово, като в задачите няма да имат излишни усложнения. От тях няма да се изисква да я доказват.

А параметричните уравнения, които сега учат седмокласниците, ще отпаднат от задължителните часове и ще се преподават само в профилирана подготовка.

Това беше съобщено от зам.-министъра  на образованието Милена Дамянова в навечерието на новата учебна година.  По думите й учениците ще имат повече упражнения и практически занимания.

Новите знания по математика за първолаците и второкласниците се свеждат до 45%.

Промените обаче ще влязат в сила след приемането на училищния закон, а нови учебници ще има най-рано през учебната 2014/2015 г. и то само за I, V и VIII клас.

Вероятност и дроби

Шестокласниците вече ще учат какво означава "вероятност". Експертите обясниха, че въвеждането на понятието е на много ниско ниво, но децата трябвало да са наясно какви са шансовете например да се падне "ези" или "тура" при падането на монета.

Малки промени има в програмата за V клас - уроците за обикновените дроби вече ще се преподават преди материала за десетичните, а експертите мотивираха промяната с по-лесното възприемане на дробите.

По-често се използва половинка хляб, четвърт сирене, вместо десета от килограма, т.е. 100 грама, стотна и т.н., обясни експертът по математика в министерството Снежинка Матакева. В общия брой часове по математика за прогимназията няма промяна - 4 урока седмично, общо 136 часа годишно.

Наднормено тегло и диоптри

В навечерието на учебната година излезе и проучване на здравното министерство относно здравето на учениците, което показва наднормено тегло и влошено зрение.

Българските ученици са затлъстели и имат проблеми със зрението. Над 12 000 са българчетата с наднормено тегло, а над 8000 не виждат добре.

Не всички от учещите обаче са минали през профилактични прегледи. От 58 704 първокласници са прегледани 82.2 на сто.

Между 22 и 30% от децата са затлъстели, като този проблем е най-сериозен за средните класове. Когато станат в 10-11-и клас, отслабват, защото се стремят да изглеждат добре, обясняват експерти.

Другите проблеми сред учениците са болестите на очите и астмата, докато преди години основният проблем са били гръбначните изкривявания.

 

Oще: информатика  образование  питагорова теорема  промени  упражнения  учебници  училище  числа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.09.201210:51

Няма ли някой математик, да обясни на мадам Дамянова, филолог по образование и задочен "Финансов мениджър", че развитието на логиката, на математическото мислене, се постига НЕ със заучаване наизуст на теореми, а с тяхното доказване.
И че това е целта въобще на математиката, на елементарната и висшата.
Няма ли кой да и прочете просто ей така, от любопитство, дефиницията на Benjamin Peirce, че математиката е наука, която съставя необходими заключения.
Съставя, а не се търси заучаването.
И че в много случаи, практическото приложение на определена теорема може да се намери в определен етап от доказването и, а не в самата нея.
   

оценка

+1 -0