Цветан Василев изчисли колко струва оздравяването на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев изчисли колко струва оздравяването на КТБ

Webcafe.bg
08.10.2014, 13:03 (обновена 08.10.2014, 13:59)
цветан василев

Търси се най-доброто решение за завода в Парачин, Сърбия, чийто собственик е Цветан Василен

Банкерът Цветан Василев използва своя личен сайт, за да пусне ново отворено писмо - и да обясни как да има спасяване на КТБ и че атаките идва от "ликвидационен център". Василев твърди, че възстановяването на КТБ може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, но на реалната им пазарна стойност, която според него е над 2,5 млрд евро.

При този сценарий Василев щял да претърпи лични загуби - участието му в КТБ АД, както и в други компании, което вече било декларирано пред консорциума от частни инвеститори, който той успял да привлече при „много срещи и преговори след бруталните събития от това лято".

„КТБ АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Минимална в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация. Защото при такава хипотеза цената ще е кумулативна. И много по-висока", допълва банкерът, който се намира в Сърбия.

Той протестира срещу БНБ, които вече „подготвят почвата" за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши.

„Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД. „Добрите" кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в „добри" ръце, за да да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ АД", твърди Василев.

„Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата „Крадецът вика дръжте крадеца", пише той и припомня, че „преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от Виваком, Петрол и Дунарит на определени фирми, зад които стоят определени хора".

„Основните свидетели срещу мен и моите колеги от КТБ АД представляват няколко дружества, които разполагат със значими активи, финансирани напълно или частично от банката. Освен това, огромната част от фирмените книжа на тези дружества „изненадващо" липсват - факт, относно който са информирани компетентните български органи преди време", изтъква Василев.

Поводът за писмото са зачестилите „сигнали" срещу хора, „защитаващи каузата на КТБ АД" за злоупотреби с активи, финансирани от КТБ АД. „ Връх на тази тенденция са отворените писма от КТБalive, вложители на КТБ АД и Комитета за финансова и банкова стабилност, съпроводени със сигнали до българската прокуратура", изтъква той.

Oще: бнб  делян пеевски  йордан цонев  кредити  ктб  спасяване  тб виктория  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани