Стената, от която Чочо полетя, по-висока от разрешеното | webcafe.bg
newscafe

Стената, от която Чочо полетя, по-висока от разрешеното

Webcafe.bg
09.05.2013, 15:53 (обновена 09.05.2013, 23:49)
Чочо Попйорданов

Стената на Боянските гробища, от която полетя смъртоносно актьорът Чочо Попйорданов, е била по-висока от разрешените 1.5 м

Подпорната стена, от която падна актьорът Чочо Попйорданов, е по-висока от одобрения проект на частното гробище в "Бояна".

Разминаването е установено от експерти на общинската дирекция по строителен контрол и ДНСК, които са били на мястото на фаталния инцидент и са проучили всички документи и одобрения проект за частния имот, съобщи "24 часа". По-късно стана ясно, че надградената стена ще бъде съборена.

Ясно доказателство за това, че стената е надграждана, след като обектът е пуснат в експлоатация, били и различните замазки.

Според проекта, одобрен от бившия главен архитект на район "Витоша" преди повече от 3 г., стената е трябвало да е с височина 1.5 м. Проверяващите са установили, че тя е над 2 метра.

Обектът е въведен в експлоатация през 2010 г. от ДНСК и тя е органът, който може да налага санкции. Затова общината е предоставила вчера всички документи за обекта, които има.

Не е ясно дали към момента на приемането на обекта стената е отговаряла на проекта и впоследствие е била надстроена, или още от самото начало се е разминавала с разрешеното. Според експерти при сегашната си височина стената е трябвало да бъде обезопасена.

Столичната община ще извика утре собствениците на частното гробище, за да получат констативен акт за установеното нарушение.

След това трябва да бъде издаден и акт за административно нарушение. По закон глобата, която може да бъде наложена, е от 5000 до 20 000 лв., ако актът е издаден от общината, и до 50 000 лева, ако е от ДНСК.

Не е била предвидена ограда или предпазна мрежа, защото стената, от която е паднал Чочо Попйорданов, е била подпорна стена, каквито по принцип не се ограждат. А и в близост нямало пешеходни зони и алеи.

Преди два дни изпълнителният директор на "Бояна Парк София" Мария Петрова обясни пред "24 часа", че гробището няма предписания за осигуряване на безопасност. Обектът имал всички разрешителни и всичко било съобразено със законите.

Oще: бояна  гробища  гробище  петър попйорданов  смърт  стена  чочо попйорданов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.