Гръцкото финансово министерство започва операция "Чисти ръце" на данъчните си служители | webcafe.bg
newscafe

Чистилище за гръцките данъчни

Webcafe.bg
26.05.2010, 12:58 (обновена 26.05.2010, 13:37)
георгиос папандреу

Кабинетът на Папандреу реши да започне битка с неизкоренимото в Гърция - корупцията...

Гръцкото финансово министерство започва операция "Чисти ръце" срещу укриването на данъци, за да увеличи постъпленията в хазната. Министерството призовава гражданите да съдействат на властите и на телефон 1517 да подават сигнали за данъчни нередности, за да може вредните навици да бъдат изкоренени.

Ще бъде проверено имотното състояние на 70 служители на ведомството, заявили годишни доходи от 50 000 евро, но с недвижими имоти от 800 000 до 3 млн. евро. 234-те служители, които не са подали декларации за периода 2007-2008 г., също ще се проверят, а 70 чиновници от цялата страна ще бъдат преместени в други финансови служби.

Ще се разследват и 50 случая на подкупи, незаконни финансови операции и контрабандна търговия от служители на данъчните инспекции, митниците и градоустройствените служби, сигнали за които са били подадени от граждани.

20 шефове на данъчни администрации ще бъдат заменени заради нисък коефициент на събираемост на доходите. Ще бъдат сменени началниците основно на данъчни служби в Атина и Солун, както и в Агринио, Патра, Ретимно, Александруполис и Халкида.

Целта на "драстичните мерки", според гръцката преса, е "да се подобри работата на държавните финансови служби" за преодоляване кризата. С операцията „Чисти ръце" властите се опитват да изпратят послание, че борбата с корупцията няма да се ограничи до лекарите в атинския квартал Колонаки и до работещите на свободна практика, а ще застигне и службите на самото финансово министерство.

В гръцките съдилища се влачат близо 450 наказателни дела на нарушили клетвата държавни служители, някои от които отпреди 5-6 години. По сегашните закони за тях са предвидени тежки и дълги съдебни процедури и в крайна сметка - минимални санкции. Така служители, замесени в корупция, укриване на данъци или нарушаване на задълженията, остават ненаказани дори дисциплинарно. При случаи със злоупотреба с държавни пари, служителите или получават санкция в размер на една заплата или отстраняване от работа за няколко дни.

Икономисти изчисляват, че сивата икономика в Гърция се равнява на около 30% от националния БВП. Това означава, че бюджетните приходи от 54 млрд. евро би могло да са с поне 15 млрд. евро повече.

Oще: гърция  данъчни  корупция  приходи  чисти ръце 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани