Пламен Стоянов чака "Уникредит" да му върне дължимите лихви | webcafe.bg
newscafe

Пламен Стоянов чака "Уникредит" да му върне дължимите лихви

Webcafe.bg
07.01.2013, 10:10 (обновена 06.08.2013, 14:00)
пари

Окръжният съд в Русе е решил преди месец, че "Уникредит" трябва да върне на Пламен Стоянов 4677 лева, тъй като са надвзети от незаконно променени условия за формиране на лихвата

Русенецът Пламен Стоянов е осъдил на две инстанции "Уникредит" да му върне надвзети пари, но до момента банката не го е направила, съобщи bTV.

Той живее в чужбина от 1997 г. и за времето прекарано зад граница се е научил да се бори за правата си. "Аз съм софтуерен инженер в банковото сити. Моят бизнес е да пиша софтуер за банки. Работил съм в ЮАР, Северна Ирландия и Англия. Ползвал съм услуги на 7 банки и не съм имал никакъв проблем", споделя Стоянов.

Окръжният съд в Русе е решил преди месец, че "Уникредит" трябва да върне на Пламен 4677 лева, тъй като са надвзети от незаконно променени условия за формиране на лихвата.

Когато през 2007 г. той тегли кредит, не очаква, че отношенията му с "Уникредит" ще се прехвърлят в съда. "До този момент нямах абсолютно никакви проблеми, но все пак аз използвах най-основните инструменти, които те предлагат", обясни инженерът. Стоянов подписал договор с формула за изчисление на лихвения процент, предложена от банката.

"Лихвата ми е равна на сбор от EURIBOR и надбавка. Това беше стандартният начин за изчисляване на лихвите по ипотечните кредити на трезора", уточни той. През 2008 г. формулата, предложена от банката, става изгодна за клиентите, но не и за финансовата институция.

Тогава банката променя условията за изчисление в движение, като въвежда компонент "премия". Така, вместо вноската да намалее, както би трябвало според първата формула, с премията стига до нивата при сключване на договора.

"Банката не си е направила добре сметката, че не може да си достави свежо финансиране на EURIBOR и решава, тъй като не може да взима депозит или пари на тази цена, да промени формулата на кредитополучателите си, за да си компенсира собствената грешка. Трябваше да бъде около 3-4%. Това означаваше, че аз трябваше да плащам 4% лихва и месечната ми вноска трябваше да падне може би с 20-30%", казва той.

"Аз два пъти съм се опитвал да стигна до споразумение с банката. Вторият път ми бе казано, че ако продължавам да си търся правата и търся някакво решение, може би заемът ще ми бъде направен предсрочно изискуем. То си е финансово изнудване", обясни Пламен.

След като става ясно, че той не може да се разбере с банката, завежда дело, което 2 г. по-късно приключва с решение в негова полза.

"Не оспорвам нивата на лихвата си. Не оспорвам стойността на лихвата, която аз плащам. Аз оспорвам метода. Чрез промяната на метода те ми завишават лихвения процент, който аз би трябвало да плащам според първоначалния договор", уточни Пламен.

Въпреки че има решение, което не подлежи на обжалване, според което банката дължи пари на Пламен, от частната финансова институция не са съгласни. Последното писмо, което той получава, е от декември 2012 г.

"На мен ми беше поставено условие в двумесечен срок да си погася заема, за да си получа парите, които ми бяха отсъдени от Русенския районен съд. Аз поне така го разбрах", казва Пламен Стоянов.

Той няма намерение да изплаща предсрочно кредита, както и засега банката няма намерение да му върне парите по съдебното решение. Решението на съда има стойност само за случая на русенеца, то не може да променя правилата на банките и не може да забранява практики. Може обаче да служи само за пример.

Oще: банка  изчисление  ипотечен кредит  кредит  лихва  правила  решение  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

1 Хейтър | 08.01.201310:35

Хихииии ... 4%.
Лихвата на Уникредит тук, в България, за потребителски кредит е ... 18%. Усмивка
Какви ли гимнастики се правят, за да я докарат до толкова?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани