10 години давност за дълговете на гражданите | webcafe.bg
newscafe

Правната комисия одобри 10 г. давност за дълговете на гражданите

Webcafe.bg
27.09.2013, 12:09 (обновена 27.09.2013, 12:29)
Панелки

Снимка: © Sofia photo agency

След като кредиторът за 10 години не е успял да събере парите, значи няма откъде

Депутатите от правната комисия приеха на първо четене нов член в Закона за задълженията и договорите - неплатените необезпечени дългове да се заличават след 10 години, пише "Труд".

Предложението на депутата от ГЕРБ Емил Радев получи изненадваща подкрепа на правната комисия, пише журналистът Павлина Желева.

Зам.-шефът на парламента Христо Бисеров (ДПС) заяви: "Ще подкрепя проекта. Това е добра стъпка." 11 членове на комисията гласуваха "за" и двама се въздържаха. От "Атака" не участваха.

В момента давността за дългове е 5 г. (или 3 г. за ток, парно, вода и т.н.), но тя започва да тече наново с всяко действие на кредитора за събиране на дълга - завеждане на дело в съда или при съдебен изпълнител. 

Това може да продължи до безкрай и хората се превръщат във вечни длъжници, защото не могат да направят нищо, за да излязат от тази ситуация, твърди Радев. 

В мотивите за предложението пише: "С въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащия в момента режим за обща давност и длъжниците ще могат по досегашния регламент да се възползват от 3- и 5-годишната давност, но ще има ясен и предвидим момент, когато независимо от действията на страните ще се погасява вземането." 

Десетгодишната давност ще се отнася за всички задължения на физически лица - за ток, парно, вода, телефон, потребителски кредити, за заеми между приятели и съседи. Тази давност няма да важи за физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци.

Тя няма да се прилага за ипотечните кредити и за всеки друг заем, по който парите са отпуснати срещу обезпечение, с което длъжникът може да се разплаща. 

Но промяната ще облекчи онези длъжници, чиито ипотекирани жилища са продадени, но част от кредита остава дължима. 10 години след като е продадено ипотекираното жилище, дългът ще се заличава.

От давността няма да се ползват разсрочените или отсрочените дългове.

Емил Радев защитава промяната с аргумента, че с изтичането на 10 години дори държавата заличава задълженията за данъци.

"Държим хората длъжници до живот, а след това дълговете се наследяват и от децата им. След като кредиторът за 10 години не е успял да си събере парите, значи няма откъде", казва Радев. 

Според мотивите: "И към настоящия момент съществува разпоредбата на чл.171 ал.2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с която през 2005 г. е въведен 10-годишен давностен срок за погасяване на всички публични вземания, независимо дали се дължат от физически лица или търговци. С уеднаквяване на режима за 10-годишен давностен срок за погасяване на публичните и частни задължения на физически лица, ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата и на чисто да градят своята семейна икономика".

Oще: герб  длъжници  дългове  емил радев  задължения  фалити 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани