НАСА прати сонда на Луната | webcafe.bg
newscafe

НАСА прати сонда на Луната

Webcafe.bg, по Reuters
07.09.2013, 13:27 (обновена 08.09.2013, 12:13)
Луната - градска лампа

Снимка: © Стоян Георгиев

Между 1969 г. и 1972 г. астронавтите наблюдават странни светлини на лунния хоризонт - точно преди изгрев слънце

НАСА успешно изстреля ракетата „Минотавър 5" към Луната от космическата площадка „Уолъпс" във Вирджиния, САЩ, рано тази сутрин. Прикрепената към нея сонда LADEE ще проучва лунния прах в атмосферата на спътника на нашата планета.

Още преди десетилетия астронавтите от мисиите „Аполо" докладват за феномена - прах, който се отделя от повърхността на Луната и се отразява от слънчевите лъчи.

Между 1969 г. и 1972 г. астронавтите наблюдават странни светлини на лунния хоризонт - точно преди изгрев слънце .„За първи път от 40 години имаме възможност да проучим тази мистерия", казва асистентът по проекта Ричард Елфик.

„Още в началното училище ни учат, че Луната няма атмосфера. Всъщност, тя има атмосфера, която е напълно различна от нашата - много е тънка", изтъкна Елфик.

Лунната атмосфера се състои от аргон, хелий, натрий, калий и други елементи, а учените се надяват по-подробното й изучаване да им даде следа в мистерията с наличието на вода в кратерите по замръзналите полюси на спътника.

Пътят на LADEE до орбитата на Луната ще продължи 30 дни, като автоматичната станция ще кръжи около спътника в продължение на поне 100 дни, за да проучва разредената му атмосфера и химическия й състав. Това ще става на около 50 км разстояние от лунната повърхност.

Резултатите от мисия ще помогнат много за амбицията да се построят телескопи на Луната.
За първи LADEE ще изпраща сигнали чрез оптична лазерна технология, чието предимство е в бързината. НАСА се надява тази система да бъде използвана в бъдеще, ако експериментът покаже добри резултати, за да замени настоящата радиокомуникационна система, която е шест пъти по-бавна.

LADEE е роботизирана станция без астронавти са борда, а размерът й е колкото на автомобил. Проектът струва общо 280 млн. долара.

Oще: аполо  атмосфера  луна  наса  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани