По 330 касови апарата в час трябва да се свързват с информационната система на НАП, за да се спази срокът - март 2012 г. | webcafe.bg
newscafe

НАП проверява договорите на половин работен ден

Webcafe.bg
12.07.2011, 11:45 (обновена 12.07.2011, 12:01)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Измамите с ДДС не засягат само НАП, но и ДАНС, МВР и прокуратурата, заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Преди време той беше здраво критикуван от вицепремиера Симеон Дянков заради проблеми с контрола върху ДДС-измамите

164 000 трудови договора, сключени на половин работен ден, ще бъдат проверени от НАП. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов днес пред БНТ.

Проверките ще обхванат цялата страна и ще се извършват съвместно с инспекторите на изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Целта е да се пресече порочната практика да се наемат служители на 4-часов работен ден, които обаче да работят много повече, обясни Красимир Стефанов. По думите му е много важно и самите работници да осъзнаят, че подписвайки подобни договори, вредят на себе си, тъй като им се зачита по-малък трудов стаж, отколкото са изработили и не могат да ползват пълноценно обезщетенията, които им се полагат. Хората на половин работен ден едва ли ще могат да се пенсионират, каза директорът на НАП.

Проверките в черноморските курорти продължават, контролът по търговските обекти след 17:30 ч също, обяви Стефанов. По думите му големите заведения и магазини по морето, които бяха обект на проверки миналото лято, вече издават надлежно касови бележки и отчитат оборотите си.

Проблем обаче остават малките търговски обекти и върху тях ще бъдат насочени усилията на инспекторите от НАП тази година.

Нова информационна система ще спира измамите и неплащането на данъци и акцизи при сделките с горива, съобщи Стефанов. Софтуерът ще свърже НАП с данъчните складове под митнически контрол. По думите на Стефанов по този начин НАП ще получава цялостна и навременна информация за пълното движение на количествата с гориво.

Ще могат да се сравняват количествата, които са внесени в страната, напуснали са данъчните складове и съответно са реализирани на пазара чрез бензиностанциите или по друг начин.

Проектът за изграждането на информационната система е дело на работна група от Агенция "Митници" и НАП и се очаква да се реализира след като бъде осигурено финансиране от Министерство на финансите.

По 330 касови апарата в час трябва да се свързват с информационната система на НАП, така че да бъдат спазени сроковете и до края на март 2012 г. всички фискални устройства да имат дистанционна връзка с данъчните.

Последните промени в Наредбата за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства удължи срокът за осигуряването на електронна връзка за по-голямата част от регистрираните по ДДС търговци до края на март 2012 г.

Тогава обаче изтича и срокът, в който всички останали фискални устройства трябва да са вързани с данъчните. Това означава, че около 470 000 касови апарати ще трябва да се свържат с НАП в оставащите около 1 400 работни часа до изтичането на крайни срок. Затова от НАП призовават своите клиенти да не изчакват.

Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван на интернет страницата на агенцията. Там може да се намери информация и за това, кой модел касов апарат може да се доработи и в кои случаи се налага закупуването на ново устройство.

25 639 касови устройства вече имат дистанционна връзка с информационната система на НАП.

Oще: данъци  договори  красимир стефанов  курорти  нап  проверки  фискални апарати  черноморие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани