Преструктурирането на КТБ е възможно само след промени в закона | webcafe.bg
newscafe

Преструктурирането на КТБ е възможно само след промени в закона

Webcafe.bg
13.10.2014, 19:15 (обновена 13.10.2014, 19:23)
бнб

БНБ отговори на ГЕРБ за международната оценка за КТБ

Решението за бъдещето на КТБ е проблем на законодателството, а не на регулаторния орган - това заявяват от ръководството на Българската народна банка в специално прессъобщение.

Преструктуриране на банката след края на специалния надзор зависи от приемането на законодателни промени, които да въведат правилата на Директива 2014/59/ЕС, одобрена през юни, чието въвеждане в българското законодателство предстои до края на 2014 г.

"Ако се наложи преструктуриране на КТБ, то може да бъде извършено само след приемането на съответни законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това, доколкото инструментите за преструктуриране и тяхното прилагане не са уредени към настоящия момент в българското законодателство", пише в позицията на БНБ.

Повод за реакцията на БНБ бяха изказванието от страна на Менда Стоянова от ГЕРБ след днешните коалиционни преговори. Стоянова обяви, че ГЕРБ ще настояват от БНБ да назначи международно-признат консултант, който да предложи начините, по които КТБ да излезе от ситуацията, за да се даде знае каква цена ще плати икономиката за излизането от кризата с банката.

"Още през месец юли Българската народна банка е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции", заявяват от централната банка, като напомнят, че оценката на качеството на активите на КТБ се извършва от три независими одиторски компании („АФА" ООД , „ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД и „ЪРНСТ И ЯНГ" ООД) и ще приключи до 20 октомври.

От БНБ заявяват, че функцията на оценителите обхваща обхваща единствено качеството на активите и произтичащото от това отражение върху оценката на капиталовата адекватност на КТБ.

Въпросът за разрешаването на държавна помощ, в случай че планът за преструктуриране я изисква, е в отговорностите на министъра на финансите, обясняват от ръководството на БНБ.

"В случай че правителството се нуждае от консултант за тази дейност, то може да наеме такъв", се казва в позицията на централната банка, откъдето заявяват, че ще продължават да подпомагат МФ с експертния си поотенциал в рамките на своите компетенции.

 

Oще: банка  бнб  герб  иван искров  ктб  оценка  централна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани