На първо четене: Без съдебно споразумение за причинилите смърт | webcafe.bg
newscafe

На първо четене: Без съдебно споразумение за причинилите смърт

Webcafe.bg
09.05.2012, 12:19 (обновена 09.05.2012, 12:48)
път

От три до десет години да бъдат лишавани от свобода шофьори, причинили по непредпазливост смърт заради нарушаване на правилата за движение

Отпада възможността за сключване на споразумение между прокуратурата и обвинено лице за всяко престъпление, с което е причинена смърт. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Наказателния кодекс, внесени от шефа на парламентарната вътрешна комисия и зам.- председател на Народното събрание Анастас Анастасов.

Тази промяна е записана в заключителните разпоредби на НК и с нея се допълва съответният член в НПК. В измененията попадат пътните инциденти, лекарските грешки, трудовите злополуки и т.н.

Идеята да отпаднат споразуменията дойде след поредица от протести на роднини на загинали на пътя и последвалите срещи с политици. вкл'чително с вътрешния министър Цветан Цветанов. Първоначално от ГЕРБ обещаха да отпадне споразумението за убийствата на пътя, но след обсъждане и анализ било решено, че няма да е редно да отпаднат само те, а трябва да бъдат включени всички случаи на причинена смърт.

От три до десет години да бъдат лишавани от свобода шофьори, причинили по непредпазливост смърт заради нарушаване на правилата за движение.

Броят на убитите на пешеходна пътека се увеличава тревожно и за да бъдат сведени до минимум подобни случаи, е необходима по-висока култура на движение по пътищата от всички участници, както и повишена отговорност на водачите на моторни превозни средства (МПС), се посочва в мотивите.

Според тях при посоченото престъпление е характерно, че вследствие на умишлено нарушаване на правилата за движение по непредпазливост се причинява смърт (т. нар. смесена, сложна форма на вина).

Поне година в затвор за шофьор, причинил тежка телесна или средна повреда на повече от един човек, заради употреба на алкохол или на наркотици, предвиждат още текстове. В особено тежки случаи - смърт, наказанието е лишаване от свобода за най-малко две години.

Досега в НК долен праг не беше регламентиран. Предлага се и промяна в разпоредбата на чл. 68 от НПК за мярката за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на Република България", като се предвижда прокурорът да може да я налага, освен за тежко умишлено престъпление, и за друго деяние, причинило смърт.

Oще: смърт  съдебно споразумение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 09.05.201215:29

Големият въпрос за Народно събрание е защо караме коли,каквито не можем да произвеждаме.При повечето случаи модерните автомобили са по-сложни и от нас самите.А съдебните наказания са частен юридически въпрос,който е по- добре да се гледа от специалисти-професионалисти.Защото
за света вече не сме просто бедни и изостанали.Смешни сме!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани