София изселва ромите в казарми | webcafe.bg
newscafe

София изселва ромите в казарми

Webcafe.bg
14.05.2010, 12:34 (обновена 14.05.2010, 12:54)
роми, гето

Снимка: © БГНЕС

Ромско гето

Столична община пак ще опита да разчисти ромските гета.

Вчера председателят на комисията по опазване на обществения ред и сигурността към местния парламент Ангел Джамбазки обяви, че се обсъжда вариант ромите от гетото "Баталова воденица" в квартал „Сердика" да бъдат преместени в неизползвани вече от българската армия поделения и казармени помещения. Същата процедура ще бъде приложена и за хората, живеещи в т.нар. виетнамски общежития в кв. „Красна поляна".

Проблемът с гетото в „Баталова воденица" се точи повече от 10 години. През 2006 г. общината започна принудително да изземва къщите на ромите в „Сердика" с мотива, че нямат собственост върху земята и сградите там.

През 2008 г. обаче Българският хелзинкси комитет заведе жалба срещу България от името на хората от гетото в Европейския съд по правата на човека. Съдът в Страсбург наложи временно да бъде прекратено изселването на ромите, докато приключи делото срещу страната. Поради тази причина общината беше принудена да спре изземването на имотите и да предостави подробна информация къде смята да настани ромите, след като ги изведе от жилищата им.

Решението да се ползват бивши имоти на военното ведомство дойде именно във връзка с това постановление на съда в Страсбург. По думите на Джамбазки става дума за 4-5 сгради, които имат добра инфраструктура като пътища, вода и ток. В момента се правят изчисления колко ще струва ремонтът им.

Правото да живеят там обаче ще имат само ромите, които притежават някакъв документ за това, че имат право временно да обитават гетото "Баталова воденица" и виетнамските общежития. Това по данни на общината са около 2100 души. Останалите жители на махалата ще бъдат принудени да се върнат по местата, където са регистирани по лична карта.

Шефът на комисията отказа да уточни за кои военни сгради става дума. „Не искаме Хелзинкският комитет или някой трети секретар да се появят и да направят проблем, че в сградата няма клетка за папагал", мотивира мълчанието си той.

Oще: изселване  роми  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2010, 13:18

2 Vesko Marinov | 26.11.201013:55

МакаЛистърчо,
Знай, че в една "изостанала" Франция, циганите им живеят най-често в пригодени за целта терени с електричество и вода ОКОЛО градовете и селата им. На тези терени те си разполагат караваните, грижат се за правата им социални работници чнай-често от цигански произход)... децата им ги водят на училище.
И...плащат си водата и тока. И са доволни че са в племенната група. И не досаждат много на хората, защото полицията яко ги дебне!

Добре би било, в тези инициативи на София, да се включат ФИНАНСОВО и лично с идеи, "циганските барони и депутати", па и "цар Кировци", с една КРЪГЛА МАСА по възможностите за интегриране на малцинстмата!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 15.05.201004:59

Е те това се вика Иванчо ирония - направихме армията на ромско гето! До вчера войниците набиваха крак на плаца, от днекса Манго ще набива домати, ракийка и циганката - ех да го weba ... То държава без армия държава ли е? Пък държава с цигани вместо армия ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани