Над 371 милиона лева са дълговете на болниците | webcafe.bg
newscafe

Над 371 милиона лева са дълговете на болниците

Webcafe.bg, по БГНЕС
14.04.2013, 09:56 (обновена 15.04.2013, 20:59)
Лекари

Задълженията на държавните болници са 307 милиона и 633 000 лева, а на общинските 63 милиона и 817 000 лева

За три години и половина по време на управлението на ГЕРБ са закрити 17 лечебни заведения, сочи справката на Министерство на здравеопазването, получена по Закона за достъп до обществена информация от БГНЕС.

Девет от тях са държавна или общинска собственост и 8 частни.

Закрита е МБАЛ "Д-р Димитър Моллов - Елена" в град Елена (от 25 януари 2013 г.), като стационарното лечение на населението се осъществява в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" във Велико Търново и МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.

Гражданите на Дряново след закриването на болницата (от 5 февруари 2013 г.) в града имат по-голям избор да се лекуват - освен в посочената вече болница в старопрестолния град и в МБАЛ " Д-р Тотка Венкова" в Габрово, в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" и "Акта Медика" в Севлиево и в МБАЛ "Д-р Теодоси Витанов" в Трявна.

Хората от град Кула (болницата е закрита от 9 юли 2010 г.) са пренасочени са лечение в МБАЛ "Света Петка" във Видин.

Населението от Тервел и Генерал Тошево след закриването на болниците (съответно от 7 декември и 10 декември 2012 г.) там получават стационарно лечение в МБАЛ - Добрич.

Болните от Бобов дол след закриването на МБАЛ "Д-р Стоян Сантев" (от 2 ноември 2011г.) могат да се лекуват в МБАЛ "Св. Иван Рилски" и МБАЛ "Св. Иван Рилски - 2003" в Дупница или МБАЛ "Д-р Никола Василев" в Кюстендил.

Нуждаещите от болнично лечение от Трън и Брезник (съответно от 13 юли 2010 и 23 май 2012 г.) след закриването на местните болниците могат да се лекуват в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник.
Всички тези закрити болници 100% са били общински болници.

В справката на Министерството на здравеопазването не фигурира болницата в Девин, която затвори врати на 4 юли 2011 година заради дългове от 1.6 милиона лева.

Жителите на Девин и няколко селища в района, както и медицинският персонал, протестираха неколкократно, включително и в София. Идеята на бившите министри Симеон Дянков и Десислава Атанасова в Девин да бъде създаден филиал на смолянската болница не се е случила.

Само с един поглед на географската карта може да стане ясно, че особено в зимните месеци не е толкова лесно предвижването на линейки (ако ги има въобще) и коли в планински райони от Елена и Дряново към Велико Търново, Габрово и Трявна, например.

Един от най-бедните райони на България около Кула само дава смътна представа как би се осъществило транспортирането на хора, нуждаещите се от болнична помощ към Видин. Колкото до Бобов дол - пострадалите трябва да бъдат транспортирани до Дупница или Кюстендил.

В справката на Министерството на здравеопазването е отбелязано закриването на една държавна болница - УМБАЛ "Стара Загора", която се влива в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" със заповед от 10 октомври 2012 г. Не е отбелязано закриването на Белодробната болница в Пловдив, гласувано от общинските съветници в края на март.

Лекари и болни от десетилетия протестираха срещу здравното министерство, ще сезират и ВАС, съгласно чл. 54, ал.3 от Закона за лечебните заведения, според който, за да се прекрати дейността на една болница, трябва да има санкция от ресорния министър.

Исканата справка за задълженията на болниците към март 2013 се оказа неизпълнима, защото в момента се събират и обобщават задълженията към февруари. По тази причина, както сочи справката, се предоставят последните обобщени задължения към 31 януари 2013 г. - те са 371 милиона и 450 000 лева.

Тази сума включва задълженията на държавните и общински болници, без тези на ведомствените. Задълженията на държавните болници са 307 милиона и 633 000 лева, а на общинските 63 милиона и 817 000 лева.

Преди дни здравният министър от Служебния кабинет проф. Николай Петров заяви: "Не мога да си отговоря на въпроса как е възможно с 1 млрд. преди 1989 г. да се покрива цялото здравеопазване, а сега с 3 млрд. не може да се покрива. (Спрямо 1989-а България е с над 2.5 милиона намаляло население. Бел.р.) Някъде се бърка в разпределението на парите, някъде се бърка в управлението на парите. Ние ще се опитаме да заложим каквото можем като предпоставки, така че следващите след нас да се справят с проблема", подчерта здравният министър.

Общо 150 милиона лева ще бъдат вложени в строително-ремонтни работи и за ново оборудване в 13 лечебни заведения в страната по Националната средносрочна рамкова програма на Министерството на здравеопазването, съобщи миналия месец във Враца бившият министър Десислава Атанасова.

Освен тези средства, още 150 милиона лева от оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени за преструктуриране на общински болници, както и за доставка на необходимото за тях оборудване, в т.ч. линейни ускорители, необходими за лъчетерапия на раково болните.

Oще: болници  дългове  задължения  закриване  здравеопазване  лечение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани