Брюксел проверява банки за картел | webcafe.bg
newscafe

Брюксел проверява банки за картел

Webcafe.bg, по Reuters
25.09.2012, 12:10 (обновена 25.09.2012, 12:58)
Евро

Банки и брокери манипулирали финансовия сектор чрез неверни лихви

Брюксел подозира брокери и банки в картел и договорки с цел манипулиране на междубанкови лихви. Тревогата би ресорният европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуня. Тече разследване за злоупотреби във финансовия сектор и нарушения на правилата за конкуренция на съюза, стана ясно от думите му.

Администрацията на Алмуня търси злоупотреби с т.нар. лихва Либор (LIBOR) - референтна междубанкова лихва, както и на лихвите Юробор (бел. ред. европейски междубанков лихвен проценти) и Тибор. По метода на Либор се извършват финансови транзакции за над 350 трилиона долара в световен мащаб.

Тези показатели никак не са маловажни, защото служат като ориентир за големи пазарни операции и лихви при взимане на заеми между банки.

Британската банка Barclays вече отнесе глоба от 290 млн. паунда за манипулиране на индекса LIBOR , което доведе и до сваляне на директора й. Европейските власти обещаха да криминализират подобни злоупотреби, тъй като се оказа, че в законодателството на ЕС има празнота по този въпрос.

Скандалът гръмна през лятото, когато на яве излязоха дадените от банки неверни прогнози за лихвени проценти по междубанкови заеми.

Всяко манипулиране или опит за манипулиране на такива ключови референтни показатели може да окаже сериозно влияние върху почтеността на пазарните отношения, заяви тогава Европейската комисия. Освен това, тези злоупотреби водят до значителни загуби за потребителите и инвеститорите или до нарушаване на функционирането на реалната икономика.

„Някои играчи на пазара са заговорничели да представят изравнени лихви, за да облагодетелстват позицията си при търговия във вреда на техните партньори и други компании", заяви комисар Алмуня.

 

Oще: банки  брокери  евро  европейска комисия  картел  либор  лихва 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани