Полицията пази съда в Кърджали заради делото за мюфтийството | webcafe.bg
newscafe

Кърджали под обсада заради делото за мюфтийството

Webcafe.bg
25.02.2014, 09:10 (обновена 25.02.2014, 16:41)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Връщането на имотите на мюсюлманското вероизповедание в България предизвикват брожения

Кърджали е под тотална полицейска обсада заради делото по иск на мюсюлманското вероизповедание в България, което претендира, че Историческият музей в града е негов имот.

В крайна сметка то беше отложено за 8 април. Съдът назначи комплексна архитектурна и техническа съдебна експертиза с две вещи лица, които трябва да установяват реконструкциите, извършени в сградата на музея след нейното построяване. "На изясняване подлежат и извършените изменения на регулационните планове, правени през годините", обясни Васил Радев, юрисконсулт на областната управа.

Най-засилено беше полицейското присъствие пред Съдебната палата на Кърджали. Сградата е отцепена с метални ограждения и въжета, а около нея бяха разположени поне 12 камионетки на жандармерията.

Камионетки и полиция на всеки ъгъл

Засилено полицейско присъствие имаше и в района на стадиона и около сградата на общината. Жандармерия охранява сградата на историческия музей. Всички възлови кръстовища около сградата на съда бяха блокирани и не се допускаха автомобили.

Полицейски постове имаше на всички пътища, водещи към Кърджали. Според разкази на очевидци силите на реда спират и проверяват всички автомобили, идващи към Кърджали. Най-често задаваният въпрос е бил: "С каква цел посещавате града?".

Председателят на Окръжния съд е настоял пред областния директор на полицията да бъде гарантирана нормалната работа на институцията.

Служители на Историческия музей изразиха тревога, че ултрасите могат да нападнат и сградата на музея така, както се случи с Джумая джамия в Пловдив.

Дучето и Ваташка упражняват граждански контрол

За делото в Кърджали пристига Елена Ваташка от Сдружението на футболните фенове, съобщи БНР. Ваташка заявила, че идва на собствени разноски "с група приятели, за да упражни граждански контрол върху опита да се посегне на българската историческа памет".

Съдебният спор е за парцела, върху който е сградата на музея. Главното мюфтийство има нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище.

Строежът започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, (когато се колят жертвени животни - бел.р.), казват адвокатите на мюфтийството. Според юристите на областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице.

Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище. Спорните сграда и парцел са одържавени в средата на миналия век, а по-късно в тях е настанен Историческият музей на Кърджали. В него се пазят реликви, открити при разкопките на тракийския дворец Перперикон и др.

Oще: вакъфски имоти  дело  елена ваташка  кърджали  музей  мюсюлманско вероизповедание  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 25.02.201415:42

Протестиращите – 10 човека, полиция – 10000 човека. Имам чувство, че насила се насажда етническо напрежение.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани