Трайков: По-скъп ток заради миньорската стачка | webcafe.bg
newscafe

Трайков: По-скъп ток заради миньорската стачка

Webcafe.bg
15.01.2012, 23:30 (обновена 16.01.2012, 11:56)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

"Не приемам принципа, за да се реши измисленият проблем на няколко хиляди човека, измислен от няколко синдикални лидери, се играе с интересите на няколко милиона българи"

Режим на тока няма да има. Но трябва да е ясно, че ще използваме енергия, която струва повече. Така министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира пред bTV започналата днес ефективна стачка в  "Мини Марица-изток".

Тази вечер, с идването на втора работна смяна в 20 ч. започнаха ефективните стачни действия в "Мини Марица-изток", съобщи пред медиите Валентин Вълчев, лидер на КНСБ във въгледобивното дружество. Отидоха, назначиха се на работа, отидоха на работните си места и там ще стоят, без да изпълняват трудовите си задължения, съобщи Вълчев. "Всички единодушно подкрепиха ефективните стачни действия и сега насреща е мениджмънтът да покаже отговорно поведение. Ние сме насреща".

Трайков напомни, че решението на арбитражната комисия за минимално изискваните дейности по време на стачката гарантира, че няма да има режим на тока в страната. Когато някой си играе с такива важни неща, възникват въпроси, които изискват извънредни усилия, за да се гарантира сигурността и ние ги правим, заяви Трайков.

"Не приемам принципа, за да се реши измисленият проблем на няколко хиляди човека, измислен от няколко синдикални лидери, се играе с интересите на няколко милиона българи". Трайков добави, че исканията на синдикатите не са фиксирани никъде и "става въпрос за средства, които не са дължими". В противен случай синдикатите биха се съгласили да отидат на доброволен арбитраж, обяви той.

По-рано днес министърът подчерта, че колективния трудов договор на работещите в мините не позволява да им се изплащат бонуси. Тъкмо затова ръководството на дружеството е повишило значително фонд работна заплата, заради данните за повишеното производство. Министърът предложи на синдикатите в мините да започнат преговори за промяна на колективния трудов договор.

Трайков показа графика с ръста на работната заплата в предприятието в последните 14 години - 475%, и на продуктивността в същия период е 73%.

"Имаме резерви, които ще бъдат включвани поетапно, като ще се стремим това да става по начин, който да не натоварва прекалено много цената на електроенергията и за битовите клиенти и за бизнеса", каза още Трайков.

Щетите от недобити въглища от неизпълнението на договорите на мините към ТЕЦ-овете на ден ще бъдат между два и три милиона лева.

Щетите от спирането на износа ще бъдат добавени върху тази сума и мините вероятно ще бъдат докарани до ръба на финансовия банкрут, прогнозира той. Така, когато работниците се върнат на работните си места, ще установят, че предприятието им е пред фалит, предупреди министърът.

По-рано през деня Трайкв коментира и протестите срещу шистовия газ: "С шистови контрареволюции може да обречем България завинаги да не може да печели от собствените си богатства", каза той п БНР във връзка с демонстрациите в 12 града в страната срещу проучването и добива за шистов газ у нас. Природозащитниците са срещу намеренията на американската компания "Шеврон" да търси шистов газ у нас, опасявайки се, че сондажите ще замърсят подземните води в Североизточна България.

Демонстрациите се състояха преди предстоящото в понеделник в икономическата парламентарна комисия разглеждане на внесените от БСП, "Атака" и РЗС три законопроекта за забрана на проучванията и добива на шистов газ у нас.

"Какво означава проучване за шистов газ, само си помислете. Ами, когато се прави един най-обикновен сондаж и се стигне до хоризонт с шистови скали и се извади ядка, това означава, че сме установили, че там вероятно има шистов газ. Това за вас означава ли проучване?

И когато се говори за такива широкомащабни действия като тотални забрани, шистови контрареволюции и прочие, всъщност трябва да сме много внимателни да не би заедно с мръсната вода да изсипем и бебето и завинаги да обречем България на това да не може да да забогатяваме от собствените си богатства", коментира Трайков пред БНР в неделя.

Според него в парламентарната икономическа комисия трябва да се състои много сериозен дебат какво всъщност може да включва такъв мораториум. Защото ние рискуваме да се озовем в ситуация, в която да сме си забранили да разглеждаме въобще напредъка в тази посока, каза икономическият министър.

Oще: мини марица-изток  стачка  ток  трайчо трайков  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

9 No name | 16.01.201213:29

Малко акъл се иска за да осъзнаеш интелектуалния си недостиг и поне да си замълчиш, за да не се резилиш. Ама в Трайчова кратуна и толкоз няма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

8 Чинчифон | 16.01.201213:01

Токът за населението можел и да поскъпне.Причината за това идвала от миньорите.Защото ръководството на мините е притиснато от правителството и Дянков за икономии.Коренът на конфликтите пък е нашето безполезно правителство,което не може да се справи с проблемите,които е длъжно
да решава.В този смисъл лична вина за протестите и поскъпването на енергията носят Борисов и Дянков.А Трайков служи за салфетка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

7 sake | 16.01.201212:42

Има стачка,няма стачка токът все се вдига и какво ли не след него...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 16.01.201212:08

а дори и да има газ на буци.. ще забогатеем точно толко колко Нигерия от нефта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 16.01.201212:05

ама миньорите са виновни.. кой да е друг? Трайчо мило... я поразпитай по болниците колко миньора изкарват до 60 години? Един ден ще има революция то се е видело и тогава се надявам подобни твари да ги изпратят да трошат камъни. Току виж разбрали, че тая работа не е като оная ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

4 abductor | 16.01.201211:47

Трайчо за пореден път демонстрира що за боклук е с класическия си опит да настрои обществото срещу тези, които си търсят правата със стария рефрен "всички ще страдате заради тях!". Не е пропуснал и да отбележи колко много ще загубим (всички, естествено), като попречим на разни корпорации да ни съсипят природата, продавайки ни впоследствие собствените ни "природни богатства" на "пазарни цени". Позицията му е разбираема, какво ли ще правят двамата с неговата приятелка, дъртата мистрия Нона, като шевронци си поискат паричките обратно, заради несвършената работа? Затова ще седят на барикадите докрая, циврейки за пропуснати (за всички ни, не за тях, разбира се) ползи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

3 dedogo6 | 16.01.201210:20

И сега к'во стана?Ще поскъпне тока... .След като свърши стачката (все някога ще се постигне компромис) обаче цената няма да я намалят (както не намаляват цената на бензина ,когато петрола поевтинява на световните борси) , а ще я оставят същата.След това април-май ще повишат цените отново (нали за тогава беше планирано някакво повишение) и като стане на въпрос защо ,след като е вдигната цената заради стачката, всички ще се направят на ощипани госпожици - "ама то инфлацията, таковата... НЕК на загуба" и вместо да има едно повишение с 10% (някъде там , не помня) ще има едно сега и после още едно и цената ще е вече с една четвърт (най малко! Шокиран ) по висока... .
После всичко отива нагоре - и най вече манджата, без която,уви, не можем.
Може да не си караме колите , да не си купуваме излишни работи, но за наше съжаление ,не може да не ядем... - като лафа на не знам кой беше "тамън научих магарето да не яде, и то зе, че умря."
Аман от хора , които си мислят че сме прости, или че сме правени у д*пе! Бесен
цензура ядосан ядосан ядосан Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2012, 08:58

2 Диди Тодорова | 16.01.201209:20

Харесва ми това, че никой не иска и не се поддава на широко прокламираните инсинуации срещу миньорите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 13:24

1 bzb | 16.01.201205:06

По-скъп ток заради стачката или заради това, което я е предизвикало?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани