Премиерът Бойко Борисов демонстрира политическо великодушие и тръгна на спасителна акция за излъчването на клипа на БСП за 1 май по БНТ и БНР | webcafe.bg
newscafe

Бойко се моли за БСП

Webcafe.bg
29.04.2010, 14:30 (обновена 29.04.2010, 21:53)
бойко борисов, сергей станишев

Снимка: © BNEWS

След като ожали по БНТ бившия премиер Станишев като жертва на Доган, Царя и Първанов, Бойко Борисов тръгна да се бори за клипа на БСП - да види бял свят по БНТ и БНР...

Премиерът Бойко Борисов демонстрира политическо великодушие и меко сърце и тръгна на акция за излъчването на клипа на БСП за 1 май по БНТ и БНР.

„Обърнах се към ръководствата на Съвета за електронни медии, Българската национална телевизия и Българското национално радио с молба за съдействие - да излъчат клипа на БСП", каза премиерът, цитиран от "Фокус".

Воден от добро сърце и плуралистични убеждения, Бойко Борисов се намеси в проблема, след като БСП обяви в парламента, че БНТ отказват да излъчат клипа.

За да бъде пуснат в този вариант - с кадри от пресцентъра на МВР и логото на вътрешното министерство, е необходимо да се представи документ, че авторските права за кадрите са уредени, е аргументът на ръководството на телевизията.

Клипът включва кадри от прословутия арест на бившия военен министър Николай Цонев, заснет от оператор на МВР и излъчен в станалите традиция при министър Цветанов видеа от арести, документиращи за поколенията борбата с престъпността.

Видеата се използват свободно от всички медии и досега не е ставало въпрос за авторски права, тъй като МВР ги предоставя абсолютно свободно и безплатно.

В клипа на БСП арестът е представен като драматургичен отговор на въпроса как управляващите се борят с кризата. Всъщност и МВР-шефът Цветанов, и самият премиер, и шефът на НАП Красимир Стефанов заявиха, че арестите са най-важната антикризисна мярка.

В другата държавна електронна медия - БНР, са намерили друг аргумент да откажат да излъчат аудиозаписа - не отговарял на изискванията за търговско съобщение.

Два дни преди емблематичния за БСП 1 май, който партията смята да чества с протестен митинг съвместно с колкото се съберат трудещи и пенсионери, клипът стана популярен, преди да е излъчен по държавните медии. Онлайн. Може и да се гледа на сайта на БСП.

Иначе не е нищо особено

В традициите на социалистическата партия видеото не представлява особена провокация, въпреки старанието на авторите му да постигнат внушение за бездействието на управляващите в  кризата.

„Сценарият" на първомайския клип включва препратки към антикризисните мерки, предприети от правителствата на САЩ, Франция и Германия, последвани от въпроса: „А вие, господа управляващи в България - как се борите с кризата?", покрит именно с видеото от ареста на Николай Цонев.

Отказът за пускането му в ефир и на екран обаче даде повод на социалистите да обвинят ГЕРБ  в медийна преса. „Невероятният натиск, на който са подложени медиите, очевидно дава резултат", коментира депутатът от БСП Петър Курумбашев. „Това, което се случва с клипа на БСП сега, е само част от онова, което ще се наложи да преживеят всички в скоро време", заяви и колегата му Антон Кутев.

СЕМ се рефрешва и смалява

Кутев съобщи, че извънредното заседание на парламентарната медийна комисия днес цели едно единствено нещо: подмяна на състава на СЕМ, без последните двама членове, вкарани от ГЕРБ - медийния експерт проф. Георги Лозанов и София Владимирова.

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за радиото и телевизията съставът на СЕМ да се намали от 9 на 5 човека, а членовете на органа да нямат право на два последователни мандата. Именно тези промени одобри и медийната комисия.

Това означава, че в СЕМ ще останат трима души от парламентарната квота и двама президентски. От съвета обаче ще трябва да излязат Маргарита Пешева, Мария Стефанова, Бойчо Кулински и Милен Вълков, които имат два последователни мандата.

С намалението на състава от 9 на пет човека ще бъдат спестени 110 хил. лева от бюджета на СЕМ", заяви Силвия Хубенова от ГЕРБ, вносител на промените.

"Целта на промените е прекъсване на мандати на избрани членове на регулаторни органи. С тези промени показвате, че ще бъдат елиминирани всички неудобни на властта членове", заяви Лютви Местан от ДПС.

Законопроектът предвижда поправките да влязат сила от момента на обнародването им в Държавен вестник.

В началото на април ГЕРБ назначи в звеното медийния експерт Георги Лозанов и пресаташето на бившия външен министър Румяна Желева - София Владимирова. Те замениха Райна Николова и Мая Вапцарова, чиито мандати изтекоха на 29 януари.

Чрез законодателни промени ГЕРБ подмени и част от състава на Комисията за регулиране на съобщенията, чийто състав също беше намален.

Oще: 1 май  бнр  бнт  бойко борисов  клип  мвр  сем 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани