Българи в чужбина не искат Ива Йорданова в ДАБЧ | webcafe.bg
newscafe

Протестна вълна срещу Ива Йорданова в ДАБЧ

Webcafe.bg
21.10.2014, 12:15 (обновена 21.10.2014, 12:52)
ива йорданова

Ива Йорданова беше назначена на поста миналата седмица

Bългари, живеещи в чужбина, изпратиха отворено писмо до институциите в България, в което протестират срещу непрозрачния начин, по който за заместник-председател и временен ръководител на ДАБЧ беше назначена Ива Йорданова. Тя е съветник на слъжебния вицепремиер Илияна Цанова - активист на ДБГ и приятелка на лидера на СДС Божидар Лукарски. Йорданова беше назначена в края на миналата седмица, след като беше освободен Йордан Янев заради нарушения, свързани с издаването на документи за български произход на чужди граждани.

Сред мотивите за назначаването й е, че Йорданова ще съдейства на институциите, за да извършат проверки на работата на ДАБЧ. Друго обяснение е, че Йорданова е поддържала мрежа от Facebook контакти на българи в чужбина по време на предизборната кампания.

Според групата недоволни българи обаче те са се самоорганизирали непосредствено след обявяването на датата за предсрочни парламентарни избори и няколкостотин българи са водили усилена кампания за по-активно участие в изборите. Йорданова се е включила едва 10 дни преди вота, когато приготовленията в секцията са били почти приключили.

"Затова намираме за едностранна и некоректна представената информация в съобщението на Министерски съвет по повод назначението: „Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина." Тази кампания започна само 10-на дни преди изборния ден, когато приготовленията на секциите в чужбина бяха почти приключили. Контактите с представители на групата бяха силно закъснели, спорадични и непродуктивни", пишат авторите на писмото.

"Пребивавайки в чужбина, неминуемо правим паралел между начина, по който се извършват назначенията в държавната администрация в много напреднали страни. Публичните институции в успелите държави имат строго регламентирани процеси на подбор и прозрачност. Тези процедури гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на обществена позиция.

В тази връзка ни направи впечатление непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова. Това подкопава доверието в институцията и поставя въпроси относно процедурата за назначения в администрацията като цяло", посочват още те.

Те настояват за конкретни критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначаването на отговорни позиции в ДАБЧ; агенцията да разработи и приложи ефективни политики за достигане на колкото може повече българи в чужбина и то не само по време на избори; анализ на работата на ДАБЧ и конкретни възможности в подкрепата на интересите на българите зад граница, както и да се изготви конкретна програма за действие въз основа на анализите за подкрепа на интересите на българските граждани извън страната.

"Смятаме, че цел на Агенцията би трябвало да е, достигне не само еднократно до 300 000 от българите в чужбина, а и до останалите около 2 милиона български граждани, пребиваващи извън страната, и да положи целенасочени и координирани усилия за осъществяване на реални политики за и съвместно с тях", пишат още авторите на писмото.

Отвореното писмо е изпратено до президента Росен Плевнелиев, служебния премиер Георги Близнашки, омбудсмана Константин Пенчев, Министерски съвет, вицепремиера Илияна Цанова, ДАБЧ и самата Ива Йорданова. То е подписано от близо 50 души, които живеят в САЩ, Австралия и редица европейски държави.

Oще: божидар лукарски  българи в чужбина  дабч  дбг  ива йорданова  йорданова  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 21.10.201414:12

Убу де, не ви кефи непрозрачното назначение на кухата лейка. ВАС, петдесет /50/ човека от два милиона /2 000 000/... Бях забравил, как и зад граница всеки е сам с кръста си...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани