Още 6 партии на наша издръжка | webcafe.bg
newscafe

Още 6 партии на наша издръжка

Webcafe.bg
13.05.2013, 08:47 (обновена 13.05.2013, 15:39)
пари

Общо 13 партии ще издържа българският данъкоплатец в следващите 4 години

Девет партии са спечелили повече от един процент от гласове на вчерашните избори, но шест от тях ще получават субсидия от бюджета, тъй като са спечелили без да са в коалиционен съюз с други формации.

Заедно с четирите сигурни в парламента, това прави общо 10 партии на издръжка на българския данъкоплатец.

Освен партиите, които ще получат над 4% от гласовете, за да имат депутати в парламента, субсидии получават и партиите, спечелили над 1%. От бюджета се отпускат по 12 лева за всеки действителен глас.

Според обработените до момента резултати в ЦИК, партиите, спечелили над 1% на вчерашните избори, са: Национален фронт за спасение на България, свързана с телевизия СКАТ; Коалиция "Център - Свобода и достойнство", в която са НДСВ и партията на Корман Исмаилов и Касим Дал; СДС; РЗС; ВМРО-БНД; ЛИДЕР; Коалиция ДСБ и Български демократически форум, "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и партия "Глас народен".

След изборите на 2009-а имахме само две такива партии - НДСВ и ЛИДЕР.

Сега право на бюджетна субсидия имат отново ЛИДЕР, партията на Кунева, "Глас народен" и НФСБ.

Oще: бюджет  избори  издръжка  партии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

16 Абе | 14.05.201308:55

Представи си, че ти си беден. И някой държавен чиновник, реши да ти даде помощите в натура. Дърва примерно. Да ама ти се топлиш на парно. И дърва не ти трябват.
Освен това, когато са в пари, и лидерите ги изхарчат за любовници, би трябвало все някой журналист да ни светне по въпроса, и съответно на нас да ни светне що за стока са. Ако ли не ни светне и тогава, заслужаваме тъмнината в която сме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2012, 22:23

15 joro7 | 14.05.201301:00

А защо субсидиите не им се дават в натура? Примерно време по телевизията (дори ще задължат телевизиите да го дават, а не данъкоплатците), клубчета докато партията е действаща, а не сгради за милиони за вечна собственост и т.н. А сега с тези пари си водят любовниците по чужбина, живеят в лукс, дори си купуват гласове за следващ мандат.
http://parliament.bghot.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

14 pepe | 13.05.201320:13

Дано поне някой от тия нови партии да добият известен политически и организационен опит и от тях да излязат поне 2 дето да си заслужават да влязат в следващия парламент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

13 pepe | 13.05.201320:07

Целия смисъл на риването за тия субсидии, които общо са няколко стотин хиляди за всичките тия малки партии, беше да не се допусне никой нов да влезе в парламента. Това беше манипулация и тя си постигна целта.
Да са ни честити тия избори и да се стягаме за нови, щото то никой и без това не се е надявал, че всичко ще се оправи само от едни избори.
Сега като направи пак ГЕРБ едно ново правителство, или една нова тройна коалиция и наесен ще сме пак там, където бяхме преди 2 месеца - и ще се изръсим няколко нови десетки милиона между другото, освен загубеното време - ама то след 23 години някоя повече или по-малко... Само дето Иван Костов няма да го има /а той беше единствената опозиция/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

12 Абе | 13.05.201316:19

Голям рев за тези субсидии, голямо нещо!
Добре де, хайде да разиграем един идеалистичен сценарий. Знаем, че всички във властта се корумпирани, гледат си личната изгода, уяждат се и т.н. Нали така? Какво е решението? Ами ние с вас, понеже сме истински родолюбци, мислим за благото на България, милеем за народа си и прочее, решаваме да направим партия "Безкористни родолюбци". И да накажем всички прегрешили. Започваме с гол ентусиазъм. Набираме съмишленици, намираме точните хора, набелязваме мерките, които трябва да предприемем, съставяме план за действие. И тръгваме да го пропагандираме. Как? Отиваме на Орлов мост и разказваме на минувачите кои сме и какво искаме? И събираме още колко? За 4 години, можем да съберем 100-тина човека. До тук всичко е на доброволни начала, и ни струва доста усилия. И после? Явяваме се на избори. Трябват плакати, наеми на зали, средства за озвучване на мероприятията, рекламни листовки и материали. Трябва повече хора да чуят за нас, т.е. трябва ни телевизонни участия и клипове. Знаете ли колко струва направата на един клип? А минута телевизионно време? Тарифите е за минута клип, за едно излъчване са 2000-3000лв. А-у, и какво правим? Отиваме при някой с пари и го убеждаваме. Колко са според вас идеалистите богаташи, готови да ни финансират? Май повечето, да не кажа всичките, ще дадат, но само срещу поети от нас ангажименти. И то само ако видят, че имаме някакви шансове. Е да, ама ние сме други, и не участваме в далавери.

Обществото също има интерес от нашето властване (нали приехме, че сме алтруисти, милеещи за родината си), но няма как да ни финансира. Понеже преди това, някой бе настоял, държавата да не плаща нищо на партиите.

Значи остава да ни харесат хората, но пък те няма как да знаят за нас, ако не се рекламираме. Ето ви "Параграф 22".

И в резултат, на власт остават тези, които "осребряват" властта си. Тези, които са поели ангажименти към бизнесмени, братушки и задокеански партньори.

Толкоз ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

11 Зелен Бетон | 13.05.201316:18

Не е вярно, че сумата за финансиране на партии е винаги една и съща.

Първо, плаща се на глас (не на процент от гласовете). Колкото по-ниска е избирателната активност, толкова по-малко пари за субсидия излизат от бюджета. Ако не бъде пусната нито една редовна бюлетина, никой няма да получи никаква субсидия. (Но няма да има и парламент.)

Второ, субсидия се дава само на партии, получили поне 1% от действителните гласове. Ако от всички участващи в изборите само една е с над 4%, а всички останали са под 1%, хем ще има напълно редовен (еднопартиен) парламент, хем ще се „осребряват“ само гласовете за тази партия. Ако се съчетае и с ниска активност и голям брой слаби партии, общият разход за партийно субсидиране може да намалее драстично.

Примерно, при 100 000 редовни бюлетини, от които една партия е с 4000 гласа и 97 партии с по малко под 1000 гласа, общата субсидия ще е 12 х 4000 = 48 000 лв./година.

Това обаче са недопустими хипотези за всяко що-годе нормално общество.

Основната пречка пред нормализацията на държавата е политическият монопол на наследниците на бившата БКП (произволът на икономическите и финансовите монополи е само следствие). На политическия монопол се противодейства както на всички други: чрез либерализиране на пазара и вкарване на колкото може повече конкуриращи се субекти в него. Тия субекти трябва да имат легален източник на средства за политическа дейност. Без такъв източник е сериозен рискът или да не оцелеят, или да бъдат тласнати към сенчесто финансиране.

Това е смисълът на субсидията. Тя не е просто харч, а инвестиция в подобряване на демократичната среда. Затова исканията за отмяна на държавното субсидиране са чист популизъм. От такава отмяна нито народът ще забогатее, нито ще секне финансовата мощ на политическите тарикати – те винаги ще намерят откъде да се финансират, само че ще го правят под масата.

Другата алтернатива е да се разреши самофинансиране на партиите чрез стопанска дейност. Последиците от това обаче са непредвидими (всъщност напротив, много лесно могат да се предвидят...).

Друг въпрос е, че някои партии се създават основно с цел да вземат субсидия и/или да си създадат влияние, което после да изтъргуват. Принципът на държавно субсидиране няма как да даде гаранции срещу това. Без такова субсидиране обаче на практика ще се отрежат възможностите за формиране (и въобще за съществуване) на алтернативни политически субекти, освен ако нямат предварително осигурен финансов гръб – а така политическият монопол ще укрепне още повече.

Тъй че „6-те партии повече на наша издръжка“ не са проблем. Напротив, щеше ми се да са повече, и всичките да бяха по-близо до 4-те процента. Вярно, някои от тия конкретни 6 ми се струват по-скоро безполезни или дори вредни, но все пак е по-добре да ги има и да правят нещо, вместо всичко извън четирите воденични камъка в парламента да е пустиня.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

10 Georgi Tashev | 13.05.201312:47

Па дори и много от ония дето врещят не са толкова глупави. Те са си взели паричките и това им е работата - да правят цирк. А тези 12*0,4*6800000=32 640 000 лв са капка в морето на фона на разходите по Белене, но все пак по-добре да се премахне този разход, но никоя партия не би гласувала за такова нещо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 13.05.201312:26

Вариантите са точно тези, ама ти му обясняваш, оно рупа ли рупа.
Не може да няма някаква световна конспирация тука. Пък и как по-приятно е да си врещиме по площада, вместо да седнем да помислим малко...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

8 Мунчо | 13.05.201312:22

Еми, вродената и придобитата ми "ентелегентност" може да измисли 3 варианта за удовлетворяването на желанието ти:

1. Правиш партия, печелиш >1% гласове, взимаш субсидията, харчиш я по предназначие през 4-те години до следващите избори, на тях печелиш >4%, влизаш в парламента, внасяш предложение за промяна в закона и накрая това предложение се приема и обнародва.

2. Правиш група у фейсбука, събираш съмишленици, блокирате Орлов мост и чакате "правителството на националния интерес" да се уплаши и да внесе съответния законопроект.

3. В приемното време на нардния ти представител, отиваш, внасяш искане за въпросната промяна и чакаш той да внесе съответната законова поправка.

"Nice", a?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

7 Bezpartien | 13.05.201312:02

Цялата работа е на принципа стани да седна не го ли разбрахте вече?Вчера Бойко по БТВ се изпусна та каза че по подготвен от Станишев за премиер няма!Което ще рече че Бойко си е част от плана!А демек,Бойко дойде на власт,за да прикрие далаверите на тройната коалиция!Да сте видели някой в затвора за 4ри години,няма такъв?Всичко се потули всичко се забрави,и сега по обратния ред,Бойко трябва да се компрометира,за да се върне тройката!За което трябва да се накарат 5милиона идиоти да гласуват!А как става ако не със компромати,и театър?Всеки подаден глас струва на бюджета над 50лв като субсидия на дадена партия.Обикновено първите 9 партии взимат субсидии в зависимост от гласовете подадени за тях!Какви 5лв какви бюлетини ви гонят?Няма ли избиратели няма субсидии,и падат гащите на крадливата номенклатура,а именно ще се види колко ще я подкрепят!И според мен не са повече от 20%.Но като има заблудени овце и се връзват на театрото бройката и процентите се увеличават!Не разбрахте ли още че всичките над 120 симбиозни партии на бившата БКП и ДС ви клатят 23 години и вие им се връзвате като ученички?Всичките са част от статуквото и там случайни партийци няма,и няма и да има!Цели централи работят за това как да ви излъжат! По ясно няма как да ви се обясни пък вие си лайте и гласувайте да ви клатят едни и същи!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани