Соцдепутат Любен Корнезов предлага евтаназията да се разреши у нас | webcafe.bg
newscafe

Соцдепутат предлага законна евтаназия в България

Webcafe.bg
28.06.2011, 10:53 (обновена 28.06.2011, 11:13)
болница

Снимка: © БГНЕС

Любен Корнезов предлага когато болният е в такова състояние, че не може да изрази своята воля, искането за евтаназия да се прави от неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите на болния

Депутатът от левицата Любен Корнезов е внесъл в Народното събрание законопроект, с който да се регламентира евтаназията у нас, съобщи Mediapool.bg. В момента законът за здравето забранява евтаназията на територията на България.

Според внесения от Корнезов законопроект евтаназията е: "удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота".

Авторът на публикацията Мартина Бозукова коментира, че мотивите към законопроекта са в есеистичен дух и изтъкват ползите от регламентирането на евтаназията: "Всеки може би ще каже, че евтаназията не се отнася до него!? Но знае ли човек кога съдбата ще почука на вратата му? Човек като съзнателно същество трябва да има право на избор. Избор между живота и смъртта, особено когато е безнадеждно болен и страданията му са непоносими".

"Осъзнавам, че предлаганият законопроект е много "тежък" не толкова като нормативен акт, а от морална гледна точка. Зная, че този закон ще има много противници, слагайки пред себе си "щита" на криворазбрания хуманизъм. Зная становището и на църковния клир. Но може ли Всевишният да ни избави от мъките, превръщащи живота ни в ад?", се посочва в мотивите.

Предвижда се евтаназията да бъде извършвана по възможно най-щадящия за болния начин, а човекът, подложил се на нея, се смята за починал от естествена смърт.

Предлага се евтаназията да се извършва по искане на страдащия неизлечимо болен, който задължително трябва да осъзнава своята постъпка. Молбата за евтаназия трябва да бъде писмена с нотариално заверен подпис.

Корнезов предлага когато болният е в такова състояние, че не може да изрази своята воля, искането за евтаназия да се прави от неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите на болния.

Според депутата всички роднини трябва да са единодушни и когато дори само един от тях не е съгласен, то процедурата по евтаназия няма да може да се осъществи. Молбата от роднините, също като при личното волеизявление, трябва да е нотариално заверена.

Когато болният е непълнолетен, се предлага искането за евтаназия да се извършва по негова воля и със съгласието на неговите родители, а ако има сключен брак, ще се търси и съгласието на съпруга или съпругата. За малолетните ще се иска само съгласието на родителите.

С тези свои предложения Корнезов се обявява за възможно най-либералната правна уредба на евтаназията, тъй като в много страни, където тя е позволена, се допуска тя да бъде извършвана, само когато пациентът лично поиска. При ограничението се изхожда от тезата, че никой няма право да се разпорежда с живота на друг човек.

Корнезов предлага искането за евтаназия да се разглежда от специална комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието. Според него тя трябва да се състои от петима членове - трима лекари и двама юристи, като председателят задължително е медик. Един от тримата лекари задължително трябва да е психиатър. Решенията за евтаназия ще трябва да се взимат с пълно мнозинство и дори ако само един от членовете не е съгласен, тя няма да се допуска.

Решението на комисията ще подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд, който в открити заседания ще взима окончателното решение.

Искането за извършване на евтаназия може да бъде оттеглено писмено или устно, неограничено по време, включително и след решенията на комисията и Върховния касационен съд.

Дори след решението на съда, болният или неговите близки имат право да оттеглят искането си писмено или устно по всяко време, предвижда проектът.

Корнезов предлага още анонимността на лекаря и екипа, извършил евтаназията, да бъдат гарантирани, ако те желаят това.

Той предлага също органите на евтанизирания да могат да се използват за трансплантация.

Морално-етичните аспекти на евтаназията вече веднъж предизвикаха бурни дебати в българския парламент при обсъждането на промени в Закона за здраветопрез 2004 г., припомня Бозукова Тогава мнозинството депутати подкрепиха изричната забрана на евтаназията и стигнаха до консенсус, че обществото ни не е готово за по-либерална стъпка.

Скептицизъм относно регламентирането на евтаназията

Пред Mediapool председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова (ГЕРБ) заяви, че не е запозната с предложенията на Корнезов и не може да ги коментира. "Въпросът не е бил обсъждан досега в ГЕРБ", допълни тя.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков е коментирал пред Mediapool, че подобно предложение е абсолютно недопустимо. "Това означава някой да разреши отнемането на човешки живот със закон. Безумие е да се предлага подобно нещо и то в момент, когато има тежки проблеми в трансплантологията и стои въпросът трябва ли да има изрично съгласие за даването на органите за трансплантация", коментира Шарков.

Oще: близки  болен  деца  евтаназия  живот  закон  законопроект  любен корнезов  молба  родители  смърт  страдания  трансплантация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 28.06.201116:05

И аз съм "ЗА" евтаназията! Все пак ако няма шанс за възстановявване не виждам смисъл всички да се мъчат, колкото и гадно да звучи. Все пак болният ще се мъчи, а здравите около него още повече.
Мисля, че една добра процедура (кратка, ясна и точна) би свършила много добра работа...
И може би наистина решението за това би трябвало да е лично, докато човекът е с ясна мисъл. А ако не е това да може да става със знанието и съгласието на най-близките роднини, но по възможност с по-олекотена съдебна процедура...

В тази връзка още повече съм "ЗА" взимането на органи за трансплантация! Още преди години, когато въведоха новите сини книжки, ми беше много странно защо отзад трябва изрично да посочиш, ако искаш да дариш органи! Според мен трябва да е точно обратното - изрично да посочиш, че НЕ искаш да дариш органи!
Има толкова много хора, които чакат органи за трансплантация, не виждам защо трябва да се "хаби материал" (извинявам се за израза!), докато може да се спаси живот! А колко от нас ще се сетят специално да посочат, че искат да дарят органите си?

Затова смятам, че идеята за закон за евтаназията е добър, като в допълнение трябва да се преразгледа и закона за донорството!
Хората заслужават още един шанс за живот!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 17:03

1 Непиещ | 28.06.201112:23

Това отдавна трябваше да се разреши, защото не искам да ме поддържат"жив" , ако са ми останали само инстинктите за ядене и екскретиране. Не искам да се запознавам всеки ден с децата си и да им вменявам "правото" да ми чистят памперсите и торбите с урина. Да съм вмирисъл и мазилката на жилището си с миризмата на втасал декубитус. Това не съм АЗ и не искам да съм това аз.
Обаче тук съзирам една процедура с участие на висша съдебна институция, която ще е тромава и скъпа. Една рядко заседаваща комисия от лекари и юристи /задължително небезплатна/.
А колко по-просто е всеки да си реши сам, до каква степен да бъде "лекуван". Ако не мога да изброя имената на децата и внуците си поради деменция или заболяване от Алцхаймер примерно и т.н. и т.н. Аз докато съм с акъла си и с трезвата си преценка да определя кога да ми направят съответната процедура, защото се притеснявам, че няма да съм в състояние да си го причиня сам , когато ще трябва да го направя за да не ме помнят с някакво скотоподобно състояние. Или пък да моля децата си да ме отърват от мъките и да им тежа на съвестта. Нека могат спокойно да казват , че не са "...убили баща си...".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани