Проверка на банките заради двоен стандарт при таксите | webcafe.bg
newscafe

Проверка на банките заради двоен стандарт при таксите

Webcafe.bg
24.01.2012, 11:26 (обновена 24.01.2012, 13:37)
мартин димитров

Лидерът на СДС Мартин Димитров подаде сигнал до Комисията за защита на конкуренцията дали банките у нас имат двоен аршин за таксите, които събират

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изпрати писма с искане за информация до всички банки и клонове на чуждестранни банки в България във връзка със сигнал от лидера на СДС Мартин Димитров за евентуални нарушения на Закона за защита на конкуренцията.

В сигнала се твърди, че някои банки прилагат различни комисиони за парични преводи към титуляри на сметка в една и съща банка, в зависимост от това дали получателят на превода е търговско дружество или държавен орган - разпоредител с бюджетни средства, съобщиха от КЗК.

Според Димитров подобна практика на двойно тарифиране за една и съща услуга представлява евентуално нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Данните на СДС показват, че разликите са наистина фрапиращи. За пример в сигнала се посочва, че за превод в размер на 1-2 лв., тези банки събират комисиона от наредителите в размер на 5-6-8 и дори 12 лева. Димитров пише още, че практиката е недопустима, след като годишният обем от такси на годишна база е над 800 000 000 лв. за 2011 г.

Комисията поиска писмени становища по твърденията, изложени в сигнала, с оглед необходимостта от информация, въз основа на която да прецени дали са налице основания за образуване на производство за евентуално извършено нарушение на разпоредбите на ЗЗК.

Вицепремиерът обеща регулация

Вицепремиерът Симеон Дянков обеща закон, който да ограничи повишаването на банковите такси. Представители на банките са поканени на следващата среща на тристранката в края на януари да обяснят и защо лихвите не падат.

В интервю за "Република" министърът на финансите се мотивира с падането на лихвите по света. "Ако се провери от началото на кризата или дори от средата на 2009 г., откакто ние сме на власт досега, как е паднала цената на външния финансов ресурс, тоест, как наша българска банка взима пари отвън - цената е паднала средно с 2.5 процентни пункта.

Ако се зададе въпросът с колко са паднали лихвите вътре в България -отговорът е с 1.5%. Значи 1 процентен пункт се губи някъде в България и търговските банки са си го спестили", казва той.

Финансовият министър втвърдява и позицията си по отношение на таксите, като отхвърля аргумента, че Министерство на финансите няма регулаторна функция.

"Да, не сме социализъм и никой не може да каже това ви е задължителната лихва. Но това, което Министерство на финансите може и ще направи, ако банките не са достатъчно активни, е да въведе нови разпоредби за таксите, чрез закони, които ще внесем в парламента.

Сега, като си сключил веднъж договор с банката, след това тя може да ти променя таксите, които плащаш. Това обаче може да се промени законово и както вървят нещата ние ще предложим такава промяна", казва Дянков. 

"Така че, когато някой от нашите добре платени банкери каже, че министърът на финансите не може да направи нищо, понеже сме пазарна икономика, отговорът е - можем да предложим закони, с които рязко да се промени начинът на управление на таксите в банковата ни система", допълва той.

Oще: банки  ззк  кзк  комисиони  мартин димитров  преводи  сдс  тарифи  търговско дружество 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 24.01.201216:05

ще ще ще .... дееба и това бъдеще (все несвършено) време дееба. Що вика бай Иван от Оплетня
Нема да е по наше време ;)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани