Няма да се живее в края на века | webcafe.bg
newscafe

Не е за живеене в края на века

Webcafe.bg, по Reuters
19.11.2012, 13:04 (обновена 19.11.2012, 15:10)

1 от 3 снимки Назад Напред

пакистан, наводнение

Снимка: © Getty Images

Наводненията не са рядкост в Пакистан, жертвите винаги са много

Глобалното затопляне ще причини такива катаклизми, че в края на века аномалиите, които сега ни плашат, ще станат нормални, а значителна част от човечеството няма да може да се приспособи към тях.

Черен сценарий на Световната банка предрича до края на века средната температура на платената да се покачи с 4 градуса по Целзий. Най-засегнати ще са Източна Африка, Южна Азия и Близкия Изток, където се очакват бедствия, недостиг на храна и вода, бум на зарази, увеличение на детската смъртност и други кризи.

Напълно вероятно е това да се случи, ако държавите продължават да отделят същото количество парникови газове. Това е официалната прогноза на Световната банка в най-новия й доклад, посветен на климатичните промени.

Всички държави по света ще бъдат засегнати от глобалното затопляне, а най-бедните страни ще са най-силно ударени от наводнения, суша, циклони и други природни катаклизми.

Заплахата от климатичните промени вече е съвсем явна - рязкото топене на арктическите ледове и невижданата суша в Русия и САЩ говорят, че „необичайното време" ще се превърне в нещо нормално.

„Никога няма да се преборим с бедността, ако не се справим с климатичните промени", твърди президентът на финансовата институция Джим Йон Кин, който провежда активна зелена политика. Той сравни глобалното затопляне с „предизвикателство към социалната справедливост".

Международната общност пое ангажимент да ограничи повишаването на средната глобална температура над 2 градуса по Целзий сравнено с нивата преди Индустриалната революция.

Дори и това да стане, към 2100 година средната температура на планетата ни ще се е повишила с 3 градуса по Целзий, твърдят експертите на Световната банка.

При това положение морското равнище ще се вдигне достатъчно, за да потопи цели градове във Виетнам и Бангладеш, а през лятото термометрите в средиземноморските държави ще показват с 9 градуса повече, подобно на днешните температури в либийската пустиня.

Застрашителният доклад излиза броени дни преди международната климатична среща в Доха, Катар, където над 200 държави ще търсят съгласие за подновяване на изтичащия Протокол от Киото - международният договор за намаляване на парниковите емисии в индустриалните държави.

Наскоро ООН също прогнозира, че през 21-ви век устойчиво ще расте броят на дните, когато в различни региони ще се регистрират максимални температури, докато отрицателните стойности ще намалеят.

Сухите периоди също ще се увеличават, като трайността им ще бъде все по-голяма и през тези периоди ще бъдат регистрирани все по-високи температури.

Oще: глобално затопляне  град  доха  земя  климатични промени  ледове  морско равнище  суша  температура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.