София ще подари кварталните градинки на грижовните граждани | webcafe.bg
newscafe

София дарява градинки на грижовните

Десислава Колева , в. "Сега"
27.03.2012, 10:19 (обновена 27.03.2012, 11:56)
Градинката

Снимка: © Стоян Георгиев

Етажните собствености, които поискат да стопанисват прилежащите площи към блока си и ги поддържат 10 години, ще стават собственици на терените

Гражданите ще могат да придобиват собственост върху градинките в кварталите и дори да извършват застрояване и рекламна дейност в тях. Това предвижда ревизиран вариант на наредба, изготвена от главния архитект на София Петър Диков. Както "Сега" писа, София е една от малкото общини, които вече работят по изискването на закона за устройство на територията да се уреди режимът за стопанисване на междублоковите пространства в квартали с комплексно застрояване. Такива наредби трябва да приемат всички общини, като законодателят е оставил в техни ръце решението дали прехвърлянето на градинките да става по желание, или да е задължително. София избира първия подход.

Етажните собствености, които поискат да стопанисват прилежащите площи към блока си и ги поддържат 10 години, ще стават собственици на терените. Делът ще се определя според квотите на собственост върху идеалните части от общите части на сградата и от правото на строеж. "Нали основната критика беше, че общината само прехвърля задължения, но не и права - ето даваме права на гражданите", мотивира се главният архитект. Първоначалният проект предвиждаше само задължения за гражданите, включително и разходи по поддръжката на градинки и тротоари, но им връзваше ръцете да правят каквото и да било с тях.

В новия си вариант наредбата е съвсем либерална - няма например условие предназначението на тези терени да не се променя. Така може етажната собственост да реши, че иска след 10 г. да си построи супермаркет. "Това ще се регламентира от подробните устройствени планове на кварталите, които не позволяват да се променя предназначението на тези терени", обясни Диков. Редица квартали обаче в столицата все още нямат действащи ПУП-ове, а и тези планове може да се променят по инициатива на гражданите.

"Всеки решава в каква среда да живее. Ако за 5 лева сме готови да развалим средата си, да си построим супермаркет или свинарник, това си е наш проблем", коментира главният архитект.

Общината предвижда и още възможности - например гражданите да "извършват рекламна дейност", която в първия вариант бе забранена. Това означава, че в градинките ще могат да се разполагат билбордове например. Освен това такива кооперации ще имат предимство при кандидатстване за финансиране на благоустройствени и други мероприятия по европейски, държавни и общински програми.

Ако вземат градинките си, столичани ще могат да поставят пейки, съоръжения за игра, обзавеждане на площадки за игра, поставяне на спортни съоръжения, озеленяване с декоративна растителност. В момента, ако искат да облагородят по какъвто и да е начин градинката си, софиянци задължително трябва да имат разрешение от районното кметство, а в противен случай общината трябва да ги глоби за своеволието да поемат в свои ръце грижата за градинката.

Общински съветници от ГЕРБ заявиха, че все още не са виждали новия вариант на наредбата и не могат да я коментират. Председателят на общинския съвет Елен Герджиков не бе открит за коментар.

segabg.com

Oще: етажна собственост  крадинки  община 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

5 imperiall | 27.03.201217:54

Те "придобитите" градинки отдавна ги има. В един софийски комплекс достъпа на външни лица в тях е забранен Усмивка Засега само с табелка. Та грижовните му обитатели си извеждат децата там, а кучетата в нашите. Нашите, за които абсолютно "никой" не се грижи, са и подходящо място по-големите им деца да се напиват и да си хвърлят боклука. Нямам търпение за поредния малоумен конфликт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

4 Vortep | 27.03.201211:19

В отговор на въпроса поставен от pepe "И защо въобще съществува тая държава? За да и плащаме данъци? "
НЕ! Само за да обогати верните чеда на Партията, опосквайки всичко, което е останало в района след 1300 години бълХария
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

3 Vortep | 27.03.201211:13

В типичния за управляващите стил, някой пак "бъзика радиото" и чака реакция...

Прочт в резюме

"Ако вземат градинките си, столичани ще могат да поставят пейки, съоръжения за игра, обзавеждане на площадки за игра, поставяне на спортни съоръжения, озеленяване с декоративна растителност." ..., но ... "Това означава, че в градинките ще могат да се разполагат билбордове например. Освен това такива кооперации ще имат предимство при кандидатстване за финансиране на благоустройствени и други мероприятия по европейски, държавни и общински програми."

След такъв прочит се оказва, че целта на предлаганата наредба е "да се разполагат билбордове", за да могат "такива кооперации ще имат предимство при кандидатстване за финансиране"
"Всеки решава в каква среда да живее. Ако за Удивителна 100 000 лева ( горе-долу толкова струва един супермаркет или свинарник за щастливи прасета ) Удивителна сме готови да развалим средата си, да си построим супермаркет или свинарник, това си е наш проблем", ако искаме, мобжем да си направим и чалготека, защото, като ги забраниха в Студентски град, къде ще поркат, пардон, учат нашите мили дечица?

заб. Текста заграден в Удивителна е моя "коментар" на думите на дълбоко уважавания ( в определени среди ) архитект на София...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.03.2012, 23:44

2 ASEN STEFCHEV | 27.03.201211:11

Първо ще ги подари - после ще ги обложи с данък. Следващ етап спирките на градският транспорт да се стопанисват от грижливите пътници .Все пак друго си е когато знаеш кого да глобиш.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 27.03.201211:07

С други думи държавата прехвърля поддръжката на пространствата на гражданите си.
Поредната дейност от която абдикира. Скоро може да прехвърли и поддръжката на улиците.
И кой ще се хване на това? 10 години - и след 9 години и половина излиза нов закон, който отменя този. Някой да има желание да придобие градинка?

И защо въобще съществува тая държава? Зада и плащаме данъци?
   

оценка

+1 -0