Затвор и драконовски глоби за неплатени данъци предвиждат в Гърция | webcafe.bg
newscafe

Гръцките власти предлагат затвор за неплатени данъци

Webcafe.bg
10.01.2011, 10:28 (обновена 10.01.2011, 10:43)
гърция, полиция

Снимка: © Getty Images

Законопроектът с драконовски мерки срещу длъжниците на хазната в Гърция вероятно ще срещне поредния лют отпор от страна на гърците...

Затвор и драконовски глоби и санкции за неплатени данъци предвижда изготвен от правителството в Атина данъчен законопроект, който предстои да влезе в парламента до края на януари. В България се предвижда затвор за укрити, но не и за неплатени данъци. При неплатени данъци и осигуровки над 5000 лева у нас има забрана за излизане в чужбина.

Глоби до 100 000 евро за далавери с горива по бензиностанциите, а също и една година затвор за неплатен данък добавена стойност (ДДС) до 3000 евро предвиждат законодателните промени. Те са част от усилията на правителството на Папандреу да се справи с данъчните длъжници и да напълни хазната. 

Промените предвиждат глоби и отнемане на лиценза, ако собственик е фалшифицирал данните на бензиновите колонки. 

Глобите започват от 10 000 и стигат до 100 000 евро. 

Гръцките издания съобщават, че приходите в бюджета през декември са нараснали с 10.6% и те са дошли от данъци заради предоставената от кабинета възможност за приключване на стари задължения към държавата. На годишна основа този ръст се очаква да бъде 5.4 на сто и да се доближи до поставената от правителството цел за 2010 г., която е 6 процента.

Всички медии цитират премиера Георгиос Папандреу, който - по повод подетата от него кампания за събиране на подписи за емитиране на еврооблигации,  е казал, че: "Ако Европа остане в днешното си "ембрионално" състояние, натискът на пазарите ще продължи". 

Най-голямата опозиционна партия в Гърция - дясната Нова демокрация, окачествява инициативата на премиера за емитирането на еврооблигации като "пи-ар фойерверк", а правителственият говорител упрекнал консерваторите, че "реакцията им е знак, че не познават нито проблемите на страната, нито могат да намерят решения".

Законопроектът включва още създаването на две нови институции - "данъчен посредник" и "финансов прокурор" за решаване на данъчните спорове. По нов начин ще се оценява и работата на данъчните инспектори, като се предвиждат уволнения, ако се установи, че са били корумпирани.

През 2009 г. шест от всеки десет гърци не са плащали данъци, като са заявявали доходи под необлагаемия годишен минимум от 12 000 евро. Гръцкото правителство засили усилията за събиране на неплатени данъци и прави всичко възможно, за да противодейства на тоталното им неплащане.

Гърция е под натиска за реформи на финансовата си система и подобряване на събираемостта на приходите, след като миналата пролет, за да не изпадне във фалит, ЕС и МВФ й отпуснаха финансиране от над 110 млрд. евро за три години. Спешната помощ за членката на еврозоната прерасна в постоянен спасителен механизъм, от който сега ще се възползват и други страни-членки на европейския валутен механизъм - Ирландия, а по всяка вероятност и Белгия и Испания... 

Oще: атина  гърци  гърция  данъци  ддс  затвор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани