Започва най-трудното във ВМЗ-Сопот | webcafe.bg
newscafe

ВМЗ-Сопот поема към фалит

Webcafe.bg
15.01.2013, 10:26 (обновена 15.01.2013, 17:27)
делян добрев

Нещата за оръжейницата стават все по-трудни

След като приватизацията на ВМЗ - Сопот се провали, започват преговори за съкращения на персонал и свиване на разходи. Оръжейният завод има дългове от 150 млн. лева, трупани в последните 15 години, и персонал от близо 3200 души.

По оценка на премиера Борисов уволненията трябва да засегнат 700 - 800 работници. „Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", заяви той пред Дарик.

"Трудното тепърва започва", коментира икономическият министър Делян Добрев в студиото на Нова ТВ. Той обеща съкратените работници да бъдат насочени към програми за заетост на социалното министерство в региона, за което е разговарял с Тотю Младенов. Не е ясно обаче каква част от хората могат да поемат тези програми.

За освобождаването на дори един оръжейник е нужно одобрението на синдикатите. Това е записано в Колективния трудов договор, който постановява, че уволненията стават само със съгласието и на двата профсъюза - КНСБ и КТ "Подкрепа".

Борисов пък смята, че не може да се продаде предприятието с такъв колективен трудов договор.

Въпреки удължения срок, фирмата-кандидат "Емко" ЕООД подаде обвързващата оферта за 100% приватизация на ВМЗ-Сопот, но не внесе депозит, с което бе отстранена от процедурата. По-рано кандидат-купувачът поиска шокови съкращения на персонала - от 3200 да останат не повече от 1200 работници.

"Нещата станаха изключително трудни. Ако до вчера говорихме да платим заплатите, без да закъсняваме, то днес вече трябва да говорим дали изобщо ще има заплати", коментира Добрев.

Без нов частен инвеститор бъдещето на оръжейницата е неясно, но не защото няма достатъчно поръчки, които й осигурят работа. Дълговете и липсата на купувач са камъкът, който тегли ВЗМ - Сопот към дъното.

"Тези задължения дават основания на кредиторите да заведат дело за обявяването му в несъстоятелност. Трябва по най-бързия начин да намерим решение", допълни Добрев. Първото дело започва след 6 дни.

Както стана ясно, В Пловдивския окръжен съд е образувано търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ ЕАД по молба на "Механичен завод - Девин" АД. Делото е насрочено за 21 януари от 14 ч и ще се разглежда при закрити врата.

Нова процедура по приватизация ще отнеме около 9 месеца. Това може да стане по-бързо, ако ВМЗ - Сопот бъде изваден от списъка на стратегическите предприятия у нас, чиято приватизация става по стратегия, одобрена от Народното събрание.

Междувременно бившият синдикалист и икономически експерт проф. Кръстьо Петков допусна, че оръжейницата е умишлено водена към фалит.

Oще: взм  взм - сопот  делян добрев  заплати  миет  оръжейници  сопот 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 15.01.201318:19

Kim Luka,
"The DIFFERENCE between the past,the present and the future
is only a PERSISTENT ILLUSION"
Albert Einstein /1879-1955/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2013, 14:53

2 Kim Luka | 15.01.201315:05

Чинчифоне говориш си като някоя пияна жена с пуката си .значи не си живял през това време за да говориш така
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 15.01.201313:05

Освобождаването от работа е прекрасно и демократично!Спомнете си колко крупни предприятия бяха създадени от мръсните комунисти за да принудят хората,до един,да се мъчат по работните си места!Как да израснеш до капиталист,до работодател или дори до прост демократ когато си принуден да ходиш на работа?Забравихте ли им лозунга,че КОЙТО НЕ РАБОТИ,НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ!Сега,ако не работиш,можеш да си министър,депутат,журналист,футболист и всичко друго,което си пожелаеш!Дори да ядеш,повече и от политиците!Защото си човек,свободен...от работа!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани