Оманският фонд заплашва със съд заради КТБ | webcafe.bg
newscafe

Оманският фонд заплашва със съд заради КТБ

Webcafe.bg, econ.bg
16.07.2014, 18:08 (обновена 16.07.2014, 18:17)
ктб

Оманският държавен фонд притежава 30% от КТБ

Оманският държавен фонд, който държи 30% от капиталана Корпоративна търговска банка (КТБ), е наел адвокатски фирми, за да търси правата си. Това обяви финансовият анализатор Владимир Каролев по време на дискусия за банковия сектор, цитиран от econ.bg.

По-рано днес финансистът Стоян Александров заяви, че акционерите на Оманския държавен фонд са искали среща с управителя на БНБ Иван Искров в края на миналия месец, но такава им била отказана. Те са имали желание да подкрепят КТБ.

Според Каролев най-правилната стъпка за решаване на казуса с КТБ е именно да се поканят акционерите да участват в рекапитализацията ѝ. По думите му при наличие на проблем в ликвидността на големите вложители може да бъде предложено да станат акционери в банката.
По думите на финансиста много малка част от парите, изтеглени от КТБ, са напуснали страната, а повечето суми са вложени в други наши банки и така банковата система у нас си остава свръхликвидна.

Разклащането на доверието в банковата система е най-голямата опасност в случая с КТБ, заяви от своя страна икономистът Любомир Дацов. "С тази дискусия за КТБ ние търсим рационални решения за абсолютно криминална случка. Тя може да бъде сравнена със ситуация, в която във времената на Дивия запад двама души се стрелят с пистолети, без да се интересуват от ставащото около тях", каза Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа".

Според него с атаката срещу КТБ се готвел "ефект на доминото" върху цялата банкова система в България. "БНБ допусна да бъде поставена в унизителната ситуация, да е слуга на арогантни и неуки хора. В същата ситуация е и Комисията за финансов надзор", каза Димитър Манолов.

От КТ "Подкрепа" заявиха вчера (15 юли), че разиграваният сценарий с КТБ е ориентиран към унищожаване на банката, за замитане на следи от финансови престъпления на всякакви участници, както и към отнемане на собствеността на нейни акционери.

По-рано стана ясно, че управляващите обсъждат емитирането на нов държавен дълг, с който да се стабилизира КТБ, за която стана ясно, че няма да отвори на 21 юли. "Има и допълнителна възможност за 2 млрд. лева държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете. Самият фонд също ще може да емитира дълг. Тези ресурси може и да не бъдат използвани", обясни тогава финансовият министър Петър Чобанов.

Oще: банка  банки  банкова система  бнб  иван искров  ктб  омански държавен фонд  омански фонд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 17.07.201411:58

"Оманският държавен фонд, който държи 30% от капиталана Корпоративна търговска банка (КТБ), е наел адвокатски фирми, за да търси правата си."

Това е единственото смислено изречение в публикацията. Всичко останало е пълнеж. Нито се споменава към кой съд може да се обърнат ищците, нито по кой закон, и какви санкции могат да бъдат наложени, и на кого?

Пълнежът, който представлява 95% от останалата част на публикацията, служи единствено на някои хора да упражняват словоблудството си. Този маниер на журналистика, и на мислене, е докарал страната до положение на блато, в което виреят какви ли не паразитни твари, и от всеки един проблем да произхождат (подобно на злокачествени разсейки) безброй други.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

2 Camellia Stefanova | 17.07.201411:28

Левит, не знам какви са правата на акционерите в КТБ.
Ето ти правата на акционерите в ПИБ, тези в КТБ не би трябвало да се различават много...
http://www.fibank.bg/bg/prava-na-aktsionerite/page/3598
Който и които и да стоят зад този Омански фонд - те са акционери (30 % процента не са хич малко) и имат права!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 17.07.201408:58

Това е пример за статия, в която не се казва нищо. Нито се казва кой е оманският фонд, нито с какво заплашва - очевидно е, че желанието на едно лице да се обърне към съда не може да представя като ,,заплаха", нито е такава по смисъла на позитивното право
   

оценка

+0 -0