Не оставка, а план "Орешарски" | webcafe.bg
newscafe

Не оставка, а план "Орешарски"

Webcafe.bg
19.06.2013, 10:59 (обновена 19.06.2013, 15:23)
42,42 народно събрание,42 нс,депутат,депутати,народно събрание,нс

Снимка: © Явор Николов

Планът му формално носи името „„Стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на състоянието на българските граждани, бизнес средата и демократизация на управлението".

След като набързо приключиха казуса "Пеевски", депутатите се захванаха с плана „Орешарски", който предвижда индексиране на пенсиите, увеличение на майчинските, подобряване на бизнес средата и прочее промени, обещани от премиера.

"Допуснах политическа грешка, за която се извинявам, не само на вас, а и на тези, които излязоха да протестират", заяви той, след като депутатите отмениха решението си за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Орешарски заяви от парламентарната трибуна, че би било безотговорно да подаде оставка, защото страната е в криза. Иначе това било прекалено лесно лично решение.

"Днес заставам пред всички български граждани и пред вас - народните представители, и искам вашата временна подкрепа за пакет спешни мерки, за подобряване на положението на българските граждани и подобряване на бизнеса", заяви Орешарски.

Премиерът обеща мерки срещу контрабандата, облекчения в Закона за обществените поръчки. До 30 август държавата ще се разплати с фирмите, изпълнили обществени поръчки, обеща Орешарски.

Още утре ще бъдат внесени предложения за увеличаване на майчинските надбавки, отпускане на еднократна помощ за семействата с първокласници, разширяване на кръга на хората, които имат право на енергийни помощи през есента.

Увеличение на минималната работна заплата през есента ще се обсъжда днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Орешарски се обяви за изработване на нов Изборен кодекс, което щяло да демократизира страната, както и за активен диалог с местната власт.

БСП и ДПС дадоха глас за мерките

За т.нар. стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението гласуваха 108 народни представители, от които "за" 107, а един депутат от ПГ на "Атака" гласува "въздържал се".

В изявление от трибуната от "Атака" обясниха, че не дават на всяка цена подкрепата си за мерките.

Част от тях предвиждат да не се допусне ново увеличение на цената на електроенергията (поискано 40% увеличение на цената на тока) и промяна на методиката на ценообразуване.

Предвижда се нов модел за ценообразуването на тока - с до 5% намаление на цените от 1 юли, след законодателни промени. Срокът за изпълнение е 1 август. Моделът ще бъде представен на заседанието на ДКЕВР.

В мерките е записано и увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 лева на 310 лева от 1 юли чрез промяна на Закона за бюджета на ДОО до 30 юни.

От 1 юли се увеличава еднократната целева помощ за първокласници в държавно или общинско училище от 150 лева на 250 лева.

Разширява се кръгът на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Ще се постигне увеличение на индивидуалните проценти средно с 11.29% за всички целеви групи, като се постига номинално увеличение с 15 лева на границата, която дава право на целевата помощ.

Промяната ще позволи още 60 000 души да бъдат подпомогнати. В момента от това се ползват около 210 000 лица и семейства. Срокът е до 30 юни.

Друга приета мярка е увеличаване на минималната работна заплата след съгласуване с тристранния съвет със срок до 1 октомври.

Предстои изменение в Кодекса за социално осигуряване, свързани с въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - до 30 октомври, в рамките на бюджетната процедура за 2014 г.

Според мерките ще бъде подготвен пакет от "Младежки инициативи" до 30 юни, промени в Закона за насърчаване на заетостта до 15 юли.

Предвижда се пакет от мерки за защита на потребителите от монополните структури на пазара и функционално укрепване и повишаване на административния капацитет на регулаторните чрез законодателни промени до декември.

Орешарски обеща да отчита периодично изпълнението на мерките.

По думите му има разбиране от вътрешния министър за "предефиниране и префокусиране на усилията на МВР към битовата престъпност".

Oще: бсп  дпс  парламент  пламен орешарски  план орешарски  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

3 Елисавета Домовчийска | 19.06.201313:54

Към точка 2. Демографска криза, искам да прецизирам това, че въпросните майчинства естествено не могат да превишават през втората година това, което е получавано през първата, и че ако майката се върне на работа - да има право на остатъка от двугодишното майчинство накуп, не както е сега - месец за месец по 1/2-ра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

2 Елисавета Домовчийска | 19.06.201313:46

Продължение:
5. Бизнес климат

- отмяна на много от лицензионните режими

- единна сметка към бюджета, но ясно разписано направление на средствата, за какво се плаща

- административна реформа, повече електронно правителство, по-малко чиновници, драстично намаляване на държавната администрация

- по-унифицирани правила за обществени поръчки, така че да се избегне всеки орган да си написва за себе си така, че да предпостави избора на предварително уговорени партньори с цел корупция. най-малко това трябва да са - минимален брой години, в които изпълнителя да е изпълнявал дадена дейност, минимален брой препоръки от клиенти на изпълнителя, минимален оборот, равен на определен коефициент от дадената поръчка, например ако поръчката е за 2 милиона, да се изисква изпълнителя да е изпълнявал преди това подобни дейности за най-малко 200%, т.е. за четири милиона, изискване за определен административен капацитет, липса на задължения към държавата, добро финансово положение, и други критерии, които се сметнат за целесъобразни, но това да са УНИФИЦИРАНИ правила. Е, ако някой орган има достатъчно аргументи за по-специфични изисквания - да има контролен орган, който да ги разглежда и да ги одобрява.

- предвидимост и последователност на политиката

6. Европейски фондове

- да има повече гласност, прозрачност и повече помощ към бизнеса при осъществяването им

- в земеделието - цялостно преразглеждане, така че да се възроди зеленчукопроизводството и овощарството.

7. Сигурност и вътрешен ред

- решителна борба с контрабандата, наркотрафика, корупцията, крупните организирани групи, най-вече при финансовите престъпления.

- да се наблегне на това, че най-голямата корупция в момента не е в органите на МВР, а в прокуратурата и съда

- повече затвори с по-човешки условия

- преразглеждане на Наказателния кодекс /това което приеха за защита на лекари и учители е добро, но може да се разшири за журналисти и адвокати/

- ефективни присъди за водачи на МПС, при виновно причиняване на смърт на пътя, никаква възможност за условно осъждане , и минимални обезщетения записани по закон, а не близките да трябва да се съдят с убиеца, за да получат обезщетението. така всеки, който кара пиян или дрогиран или с превишена скорост ще знае, че го грози сериозно наказание, а не да си мисли, че все ще се измъкне някак.

- преразглеждане на т.нар. комулация на присъди, в момента един престъпник, който има 10 висящи дела, ако бъде осъден по едно от тях, може да поиска бързо производство по останалите 9, да комулира присъдите и да лежи само най-тежката от десетте. що за глупост! първо не е справедливо и създава възможност на престъпниците да се договарят безпринципно с прокуратурата, като често дори невинни за дадено престъпление поемат вината, примерно защото са им платили истинските извършители, и това се приема с адмирации от прокуратура и следствие, защото те пък успешно си попълват табличките за разкриваемост и така всички са доволни. всички сме чели в медиите как в САЩ някой си убиец или изнасилвач например са го осъдили на 175 години затвор. Естествено, че никой не може да живее 175 години, но това е сумата от всички присъди, които му се полагат, и това е справедливо, ако беше в България с нашата глупава комулация - щяха да му дадат най-голямата от присъдените. Разбирам, че мотива тука може да е, че нямаме достатъчно затвори, затова направете затвори, но - следваща точка

- отменете вкарването в затвора за единична доза наркотик - затворите са пълни с наркомани, а не с истински престъпници
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

1 Елисавета Домовчийска | 19.06.201313:37

Правителството направи открита пощенска кутия predlagam@government.bg, за предложения, колко ще ги четат и анализират незнам, но аз им спретнах вече следното писмо:
Ще предлагам неща, които и без това циркулират в обществото и към които и сегашното мнозинство в парламента се е насочило, тях ще минавам пътьом, но за други, които не се тиражират толкова много по медиите ще давам аргументация.

1. Изборните правила:

- по-малко подписи за регистриране на независим депутат

- отзовававане на депутати с праг за гласуване - колкото е средната тежест на мандата от изборите, ако един депутат е избран средно с 10 000 гласа, то точно толкова плюс един да са достатъчни за отмяна на неговия избор

- машинно гласуване или отпечатване на бюлетините в печатницата на БНБ

- изчистване на избирателните списъци от мъртвите души

- последната точка може да се постигне и с въвеждане на активна регистрация на гражданите седмица преди гласуването

- намаляване на партийните субсидии 2-3 пъти и пълна прозрачност за тяхното харчене

2. Демографската криза:

- майчинството втората година да е равно поне на минималната работна заплата, да се запише със закон, че двете суми са вързани, а не всяко правителство да преценя дали може или не може да даде тези пари.

- майките с по-голям стаж и съответно осигурителен принос да имат право на още добавки - например ако за майка без стаж се полагат 310 лв/минималната заплата/, за майка с 2 години стаж да се полагат 330, за 6 години стаж - 360 и т.н. според приноса в осигурителната система

- размера на детските добавки да не се променя - нека остане нисък, да не се стимулират циганите, но да се вдигне прага за получаването му - от сегашните 350 лв на член от семейството нека стане поне 450

- строеж не само на детски градини, но и на детски ясли, искате майките да се връщат на работа, а децата до три, /цифром 3/, подчертавам - ТРИ, години се записват в ЯСЛИ, не в градини.

- никакво семейно облагане, това е вид ергенски данък, има други начини да се стимулира раждаемостта

- еднократните помощи при раждане на дете да се преразгледат, в момента са 200 лв за първо, 600 за второ и не знам си колко за следващите. абсолютно неправилно, помощта за първо дете трябва да е най-висока, защото тогава семейството заделя пари за легло, количка, дрехи, играчки, а второто дете може да се ползва от тези, купени за първото. нека за първо и второ дете помощите да са еднакви - по 600, за трето да са значително по-малко - 100 и за всяко следващо - 0 /нула/. помощите за първолаци също трябва да са на същия принцип - дрехи, обувки, раници и прочее пособия може да се използват /износват/ от по-малките и не трябва да наливаме пари на циганските семейства, които да си пращат децата за първия учебен ден само за да вземат помощи - за това такава помощ - да, но до второто дете.

3. Борба с монополите

- навсякъде има монополи, навсякъде има контрабанда /особено с цигарите стана нещо обичайно и едва ли не естествено да си купиш цигари без бандерол, масово явление са/ - за легалните фирми с монополно положение - здрави данъчни проверки, за останалите - затвор. никакъв компромис.

4. Данъчна политика.

- като така и така ще запазваме плоския данък - направете го още по-плосък, направете облагането на едноличните търговци 10%, отменете данъка върху дивидентите, така и така има безброй начини за избягването му,

- и естествено, нещо, което си е принцип на всяка власт - висока събираемост - т.е. много повече и по-смислени проверки, за какво фирмите освен данъчна декларация си подават и годишните отчети в НАП, само информативно? само ей така, за да не спекулират после? айде икономистите могат веднага да посочат някои показатели от отчетите /например дългосрочно повишение на задължения към доставчици и собственици/, повишаване на стоковите запаси над нормалното за стокооборота, които са индикатор за риск от укриване на косвени данъци, както и относително големи разходи за външни услуги, което пък е индикатор за риск от укриване на преки данъци. айде приходната агенция да започне да прави анализи на финансовите отчети на предприятията за определяне на въпросните рискове и да търси категорично и безкомпромисно прилагане на данъчното законодателство от всички.

- насърчаване на плащанията с кредитни карти, но мерките да са насочени не само към продавачите, но и към притежателите на карти, тука мерките са разни - от приспадане на банковите такси от данъците, до намаляване на данъчната тежест. но за да има ефект, подчертавам, облекченията не трябва да са само за фирмите, приемащи безналични плащания, но и за гражданите, които ги нареждат.

- във връзка с горното - отмяна на ограничението за плащане в брой, логично тези които искат да го избегнат винаги намират вратички, то пречи само на коректните данъкоплатци и им създава трудности, например ако една сделка е за 5010 лв, трябва да разплатят 5000 на каса, а за останалите 10 да търсят банкови сметки. Тези, които разплащат и укриват милиони, и без това разплащат чрез банкови сметки и офшорни в това число.

- вдигане на минималния капитал за откриване на ООД, от 2лв, на 1000 лв, да вземем за пример най-елементарните и с малко инвестиции дейности - например дърводелец, фризьор, шивач, за да си купят горните инвентар и машини биха им били достатъчни едни 1000 лв, така че нека не отиваме на старата сума, която може да е непосилна за някои - 5000, но и сумата 2лв е просто несериозна, един предприемач трябва да разполага с разумната сума от 1000 лв за започване на бизнес, всичко друго е толелиране на разни кръгове да регистрират безброй фирми, през които да се правят данъчни измами.

- относно данъчните измами - да се огледат нещата с офшорките и с изобщо събираемостта в контекста на митническото облагане с мита и ддс при внос.

- отмяна на данъка върху лихвите от депозити, или поне да стане като в цивилизованите страни - данъчната основа да се определя след приспадане на лихвите по кредити.

5. Бизнес климат

- отмяна
   

оценка

+0 -0