Четири пъти повече българи искат да продадат гласа си | webcafe.bg
newscafe

Четири пъти повече българи искат да продадат гласа си

Webcafe.bg
08.11.2010, 17:01 (обновена 08.11.2010, 17:20)
вот, избори

Четири пъти повече българи (сравнено с преди 3 години)искат да обърнат изборната си бюлетина в кебапчета

Четири пъти е нараснал делът на българите, които са готови да продадат гласа си. Преди три години 4 процента са декларирали подобна готовност, а в момента те са 17 на сто. Това показват данните от проучване на НЦИОМ.

Според социолозите логиката да искаш да продаваш гласа си е: "След като всички го правят, защо и аз да не се възползвам?".

83 процента от българите са категорични, че при никакви обстоятелства не биха гласували срещу заплащане.

61% от гражданите твърдят, че знаят към кои институции да се обърнат в случай, че станат свидетели на изборни нарушения. Според тях секционната избирателна комисия и МВР са институциите, които отговарят за предотвратяване на изборните нарушения.

В същото време 37 процента от анкетираните заявяват, че основен проблем на изборния процес у нас е купуването на гласове.

На второ място, но с далеч по-малък процент, се нарежда "изборният туризъм" - с 9 на сто. Под понятието "изборен туризъм" интервюираните разбират организирано "гласуване с автобуси от Турция", както и гласуване на повече от едно места.

Между 3 процента и 5 процента от избирателите признават, че се затрудняват при попълването на бюлетината, както и при придвижването си до избирателната секция.

Малко по-висок - 7 на сто, е делът на онези, които трудно се ориентират в интегралната бюлетина. Най-често това са възрастните над 59 години, хората с основно и по-ниско образование.

Близо 2/3 от българите имат опасения, че изборните резултати могат да бъдат манипулирани. Тези опасения се изказват предимно от хора на възраст между 50 и 59 години, от респонденти със средно образование, от жители на малките градове и от политически апатични българи.

Все повече българи одобряват гласуването по интернет. 35 на сто изразяват готовност да гласуват по електронен път. 29 на сто от анкетираните заявяват, че не ползват интернет.

Една четвърт от участвалите в изследването заявяват, че предпочитат да дадат вота си в избирателна секция. Освен че става дума за навик, хората допускат, че електронното гласуване не е достатъчно защитено.

Идеята да се гласува по интернет е подкрепяна най-често от мъжете, от младите българи и от тези на средна възраст, от образованите, от хората със стандарт над средния, от жителите на столицата и на областните градове.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 09.11.201009:17

продажбата на гласове е най-честната сделка която може де имат хората с политиците. лошото е, че електоралните овчици се продават за мнага малко.
   

оценка

+0 -0