И у нас има изобретения - и изобретатели | webcafe.bg
newscafe

И у нас има изобретения - и изобретатели

Webcafe.bg
11.11.2013, 13:54 (обновена 11.11.2013, 14:13)
Мозък

В Съюза на изобретателите у нас членуват над 3500 изобретатели, селекционери и патентни специалисти

Три изобретения получиха тази година статуетка "Изобретател на годината" и грамота на церемония, организирана от Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България.

Зам.-председателят на Съюза на изобретателите проф. Славка Лукипудис поздрави Патентното ведомство и номинираните и отбеляза, че през последните над 20 г. от най-новата история в съюза членуват над 3500 изобретатели, селекционери и патентни специалисти.

Наградените

Екип от 13 учени бе отличен в категорията "Химия и биотехнологии" за изобретението Метод и инсталация за очистване на димни газове от серни оксиди и въглероден диоксид. Техните имена са: инж. химик Асен Недялков, проф. д-р Симеон Батов, проф. дхн Цвети Цветков, проф. дтн Георги Високов , проф. д-р Йончо Пеловски, проф. дн Асен Гиргинов, инж. химик Иван Копаранов, доц. д-р Петьо Гаджанов, инж. химик Найден Найденов, ст.н.с. инж. Георги Евстатиев, инж. д-р Иван Иванов, инж. химик Иван Стоянов, инж. химик Чавдар Кавръков.

Тяхното изобретение има висок екологичен ефект, като намалява замърсяването и извлича ценни продукти при очистването на димните газове от серни оксиди и въглероден диоксид.

Гл. ас. Александър Гизбрехт (България), ст.н.с. Мустафо Асимов, инж. Рустам Асимов и ст.н.с. Сергей Мамилов (Беларус), и Юрий Плаский (Украйна) взеха наградата в категория „Електроника и електротехника" за изобретението Система за фотодинамична терапия на онкологични заболявания.

Изобретението се прилага в медицината за терапия на злокачествени дерматологични заболявания.

Инж. Мирослав Хинков (България) и инж. Алок Джоши и инж. Амит Кумар (Индия) получиха статуетката в категория "Машиностроене и строителство" за изобретението Машина за производство на туби.

С техните машини се произвеждат около 20% от тубите за паста за зъби и туби за козметика в света. 250 техни машини работят на всички континенти с изключение на Австралия.

Иновативна фирма на 2013 г. стана Хюндай хеви индъстрис Ко. България АД, която работи в областта на слабите токове. През миналата година тя е подала 7 заявки за изобретения. Към днешна дата има два действащи патента и един полезен модел.

Трима учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за цялостния им принос към техническите и естествените науки.

Проф. дсн Живко Данаилов работи в областта на генетиката и селекцията на културни растения. Сам и в съавторство е създал 30 сорта и хибрида домати. Цел на разработките му са висока продуктивност, стабилност на добивите, пазарен вид и добър вкус, ценни биологични компоненти, повишени антиоксидантни свойства, устойчивост.

Проф. дтн инж. Димитър Стойчев работи в областта на изучаването на началните и напредналите етапи на електрокристализацията на металните и оксидните слоеве. Има 26 защитени изобретения. Носител е на званието "Почетен изобретател" на ИНРА и на наградата „Абнер Бренер". Преподавател в Техническия университет, съавтор и автор на над 150 научни публикации.

Залата посрещна на крака 120-ия учен, вписан в Златната книга - нейния създател ст.н.с. -ІІ степен д-р инж. Кръстю Илиев. Един от основоположниците на правната реформа в областта на индустриалната собственост от 1993 г. насам. Автор на 3 изобретения с патенти в България, Германия, Великобритания и Швейцария. Има над 40 научни публикации у нас и в чужбина, издадени в 3 книги. Дългогодишен председател на Патентното ведомство.

В края на 80-те години той чул, че президентът Никсън създава подобна традиция в САЩ и решил да отвори българска книга на откривателите и изобретателите. Златната книга се пише от 1981 г.

Oще: изобретатели  изобретения  патентно ведомство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани